У СОНТИ ОДРЖАН 91. ГРОЖЂЕБАЛ (ФОТО)

APATIN DRUŠTVO VESTI

Протеклог викенда у Сонти је одржан 91. “Грожђебал”, традиционална манифестација коју је у славу бербе грожђа, младог вина, новог жита и доласка јесени организовало Културноуметничко друштво “Иво Лола Рибар”, уз финансијску подршку општине Апатин.

Једна од најстаријих манифестација у Војводини почела је у суботу, 17. септембра изложбом народних ношњи и рукотворина, као и представом “Балкански шпијун”, коју су извели чланови Драмског студија ЦЕКОС-а.

“Грожђебал” у Сонти је настављен јуче, 18. септембра дефилеом учесника улицама села и традиционалним приказом “Шокачке свадбе са народним весељем”, а симболично “Венчање кнеза и кнегиње Грожђебала” одржано је у башти Дома културе. Овогодишњи “кнез” је био Никола Будимчевић, а у улози “кнегиње” је била Виолета Топалов. Након ове церемоније, у сонћанској цркви “Светог Ловре” је уприличен обред благослова “звона грожђа”.

Централна завршна приредба овогодишњег “Грожђебала” одржана је синоћ у сонћанском Дому културе, а наступили су КУД „Иво Лола Рибар“ из Крчедина, мушка и женска певачка група КУД-а „Царза“ из Апатина, као и КПЗХ „Шокадија“ из Сонте. Догађај су и ове године својим присуством увеличали гости из удружења жена „Маска“ из Поповца, Република Хрватска.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *