U SONTI ODRŽAN 84. GROŽĐEBAL

APATIN KULTURA VESTI

Uz igru, pesmu, topot konja u špaliru fijakera, odražna berbanska svečanost, u čast grožđa, vina i dolaska jeseni, uz simbolično krunisanje ovogodišnjih mladenaca.

Legenda kaže, da je svojevremeno učitelj izmirio dva zavđena kraja sela, organizujući grožđebal, sa kneginjom iz jednog a knezom iz drugog dela Sonte. Tako je do danas. Kneginja je ove godine bila Sanja Bošnjak, hemijski tehničar, bez posla, a knez Nemanja Đaković, nešto mlađi, učenik srednje drvoprerađivačke škole. –Za mene je velika čast što sam kneginja. U mojoj familiji su bile dve đuvegije (dva kneza) a ja sam prva kneginja. Raduje me da sam održala tradiciju-rekla je Sanja, dok je knez Nemanja Đaković, sa tugom odgovorio: -Žao mi što moj otac zbog zatvorenih granica prema Hrvatskoj nije mogao da dođe na ovaj za mene velki čin. Iako sam folkloraš tek šest meseci moj KUD me izabrao za kneza-objašnjava Nemanja, dok se sa kneginjom, nazdravlja čašom vina, a svatovu u raznolikim nošnjama, od šokačkih preko srpskih do crnogorskih, veselo igraju.

-Ove godine prvi put nam u goste nisu došli folkloraši iz više hrvatskih mesta sa kojima sarađaujemo, posebno Belog Manastira. Eto, kriza sa migrantima i granicama se odrazila čak na našu malu sredinu u kojoj se neguju dobrosusedski odnosi-rekao je Đuro Grubješić, doajen među organizatorima manifestacije Grožđebal OKUD Ivo Lola Ribar.

Uoči venčanja gosti iz drugih mesta su razgledali izložbu ručnih šokačkih radova. Za jednu haljinu ručno rađenu potrebno je oko pola godine, kažu starije meštanke. Njihova cena je nemerljiva. Među izloženima su neke starije od sto godina. –Mladi su danas zainteresovani za „ljope“, odnosno šlape, koje se štrikaju i vezu, pokazuje nam meštanka Kata Kovač.

Za prvi amaterski glas Grožđebala ove godine je izabrana Prigrevčanka Anđela Graovac