У СОМБОРУ УРУЧЕНИ УГОВОРИ О ДОДЕЛИ КУЋА ИЗБЕГЛИЦАМА – КРОВ НАД ГЛАВОМ ЗА 30 ПОРОДИЦА

DRUŠTVO SOMBOR VESTI

У скупштини града Сомбора, на пригодној свечаности, јуче су уручени уговори за доделу 30 сеоских кућа с окућницом намењених најугроженијим избегличким породицама из Хрватске и БиХ, у оквиру петог потпројекта Регионалног стамбеног програма (РСП) у Србији. Како је истакла Душанка Голубовић, градоначелница Сомбора, на овај начин трајно је решено питање људи који су своје домове напустили 1995.и уточиште нашли у 15 насеља, села, на територији града.

  • Сомбор је био велики прихватни центар избеглица из Хрватске и БиХ и захваљујући овом програму, уз помоћ међународне заједнице, они су сада решили најважније питање-кров над главом и егзистенцију својих чланова домаћинства, казала је Голубовићева.

Џозеф Мелот, директор Јединице за управљање пројектима у јавном сектору, рекао је да је ово још један програм трајног збрињавања избеглих људи који су одлучили да остану да живе у Сомбору.Он је додао да је ЕУ највећи донатор у збрињавању ове категорије људи и да је за њихово збрињавање издвојено преко 230 милиона евра.

У име избеглих на додели кућа, захвалио се Дарко Пајић, избеглица из Војнића, на Кордуну, који је сада нови дом са два сина, двоје нунучади и супругом нашао у Чонопљи.

Како каже, више од две деценије је чекао да има свој кров над главом и захвалан је држави Србији ,граду Сомбору који су им помогли око решавања стамбеног проблема. На крају уречења решења за смештај видео се осмех на лицима ових људи и то на зеједничкој фотографији.

Иначе, Рeгиoнaлни стамбени програм зajeднички је вишeгoдишњи прoгрaм Србије, БИХ, Црне Горе и Хрватске, кojи имa зa циљ дa oбeзбeди трajнa стaмбeнa рeшeњa зa нajугрoжeниjе избeгличке пoрoдице у рeгиoну. Спроводи се уз подршку ОЕБС и УНХЦР, а финансиран је средствима ЕУ, која је и највећи донатор, САД, Немачке, Норвешке, Италије, Швајцарске, Данске, Турске, Луксембурга, Шпаније, Кипра, Чешке, Мађарске, Румуније и Словачке.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.