U SOMBORU UČE, PO SVETU RADE I ZARAĐUJU

DRUŠTVO SOMBOR VESTI

Učenike koje obučava Luka Milanović u saradnji sa FTN iz Novog Sada zapošljavaju se bez problema u zapadnim i skandinavskim zemljama za platu od 2.500 evra i naviše.

Milanović je saobraćajni inženjer koji je posle posebne obuke na FTN-u i dobijanja sertfikata otvorio pre tri godine zanatsku radionicu u kojoj obučava buduće majstore za sve traženije TIG zavarivanje metala, inoksa i drugih tehnološki zahtvenih materijala.

U saradnjii sa Fakultetom tehničkih nauka u Novom Sadu, u njegovoj radionici je do sada obučeno tridesetak varilaca koji su svi dobili posao u inostranstvu i zarađuju tri-četiri puta više od klasičnih majstora varenja, a novi učenici pristižu. Osnovni motiv svih Milanovićevih učenika, nakon sticanja znanja, potrebne rutine i međunarodno priznate diplome, po položenom stručnom ispitu kod profesora dr Sebastijana Baloša u Novom Sadu, je zapošljavanje u inostranstvu, prvenstveno u Nemačkoj i skandinavskim zemljama, gde su ovi varioci najtraženiji.

Milun Bagaš (29) iz Vrbasa, došao je na obuku samo da se zaposli.-Ovo je zanat koji neće propasti, naprotiv, perspektive za ovu vrstu zanatlija su sve otvorenije. Ovo mi je šansa da odem u insotranstvo po dobru zaradu-smatra Bagaš.Predrag Bogunović (26) iz Stanišića, je zadovoljan obukom i već mu se nudi posao u inostranstvu.-Odgovara mi što su časovi bili individualni te sam brzo završio obuku. Ubrzo odlazim u inostarsntvo gde se ovaj posao ceni-kaže Predrag. Siniša Boškov (26) iz Sombora ima nameru da otputuje u Austriju gde ga očekuje posao baš za ovu vrstu zavarivanja.-Završio sam i putujem na siguran posao. Ispunio sam svoj cilj-kaže Boškov.

Dr Baloš, vanredni profesor Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu, samtra da je obuka u Milanovićevoj radionici kvalitetna.-Naša osnovna delatnost je nastava. Ali nauka, bez saradnje sa privredom, pogotovo kad su u pitanjuu tehničke nauke, nije adekvatna i ne daje potrebne kadrove. Iskustva iz privrede, koja se stiču i na ovaj način, su od ključnog značaja za formiranjee novih stručnjaka koji će odgovoriti potrebama tržišta.Zato negujemo ovakav vid saradnje sa privrednicima-kaže profesor Baloš.

Stevan Vaselek, laborant na odseku za varenje FTN-a, pojašnjava, da kod nas u srednjim školama nema odseka za varenje, iako je to veoma traženo i perspektivno zanimanje.-Naša iskustva u saradnji sa privredom pa tako i sa radionicom Milanovića su izvrsna. Takvih primera trebalo bi biti više jer klasično obrazovanje zanatlija do asad nije bilo adekvatno-kaže Vaselek.

Šta je TIG zavarivanje?
-TIG ili elektrolučno zavarivanje daje veoma precizan var, varni šav visokog kvaliteta. Vari se niskom varaličkom strujom za tanje, osetljivije materijale i folije, sve po posebnoj metodi. To je danas na evropskom i svetskom tržištu jedno od najprestižnijih zanatskih veština. Nažalost kod nas posla za ovu vrastu varioca nema ako ima potcenjen je-objašnjava Milanović.

Sombor Milun Bagas priprema predmet za polaganje pored  predavaca Milanovica-1 Sombor Luka Milanovic sa svojim ucenicima