U PETAK IZLOŽBA TAMARE ŽDERIĆ

APATIN KULTURA VESTI

U petak 12. maja od 19 sati u galeriji “Meander” u Apatinu biće otvorena izložba crteža Tamare Žderič umetnice iz Beograda. Postavka crteža trajaće do 26 maja. 2017. godine.

Već više decenija je crtež samostalna likovna disciplina. Crtež nudi veliki izbor materijala i tehnika, posebno, pruža mnoštvo izražajnih mogućnosti. Tamara Žderić je jedna od brojnih umetnika koja se izražava u crtežu i na taj način obogaćuje ovu likovnu disciplinu novim sadržajima. Više od pet godina intezivno izlaže na grupnim i samostalnim izložbama i gradi vlastiti likovni izraz i koncept. Crteži su različitih motiva, mrtve prirode, pejzaži, enterijeri… Uglavnom to su lične percepcije sveta, koji je okružuje akcentovane sa intimističkim sadržajem. Različitim tehnikama, lazurom i šrafurom, olovkom i tušem, apostrofira na svet malih stvari, kao što su predmeti pokućstva. To je u suprotnosti sa stilom života koji sve više zahvata čovečanstvo, prevashodno trka za ničim ili nekim, tako da u našim kratkim životima ne stignemo da uživamo u predmetima koji nas okružuju i da vidimo njihovu draž i lepotu. Ova izložba u Apatinu sastoji se od kolekcije crteža sa novim motivima autoportretima i portretima malih lutki pajaca.

Tamara Žderić rođena je 1990. godine u Beogradu. Osnovne studije slikarstva i master studije na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogrdu. Trenutno je na doktorskim studijama na istom fakultetu. Priredila 24 samostalne izložbe i učestvovala na preko trideset kolektivnih izložbi u Beogradu, Novom Sadu, Vranju, Kovinu, Kikindi, Nišu, Despotovcu, Čačku, Užicu,Kragujevcu, Zrenjaninu, Kruševcu, Vrbasu, Lazarevcu, Despotovcu, Staroj Pazovi, Smederevskoj Palanci i dr. Učesnik je više kolonija i radionica. Živi u Beogradu.

autoportret II tus i pero kaktus tus i pero klovn tus i pero grafitna  olovka naslovna autoportret I tus i  pero soljica za kafu tus i pero