У ПЕТАК ЋЕ У ГАЛЕРИЈИ „МЕАНДЕР“ БИТИ ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА ЗОРАНА МИЛУТИНОВИЋА „ФОРМA ПРИРОДЕ“

APATIN KULTURA VESTI

У петак 29. марта 2024. године са почетком у 19 сати у апатинској Галерији „Меандер“ биће отворена изложба Зорана Милутиновића под називом „Форма природе“.

Зоран Милутиновић је Лекар, оториноларинголог, онкохирург врата, микрохирург ларинкса, фонијатар, доктор медицинских наука, редовни професор Медицинског факултета у Београду, у пензији. Члан је Фото савеза Србије, са звањем мајстор фотографије (МФ ФСС,2017.g.). Једини је у Србији носилац звања ГПСА и МПСА (мајстор и злато Фотографског друштва Америке, 2017., 2018.г.). Први у Србији је носилац звања ЕФИАП/п, (Екселенција – платина Интернационалне федерације фотографских асоцијација, 2015.г.). -Учесник преко 390 групних изложби фотографија у преко 50 земаља на свим континентима и добитник преко 290 награда и похвала. -Најуспешнији аутор Фото савеза Србије (2009., 2010., 2011., 2012.год). Аутор 39 самосталних изложби фотографија. Аутор три фотомонографије. Интересује га природа, документарна, експериментална и инфрацрвена фотографија.

„Сваки фотограф има свој однос између виђења и записивања виђеног. Између фотографа и природе веза се успоставља и проширује по узрочно -последичном редоследу: тражим-чекам- посматрам-видим-схватам-окидам-фотографишем. Из таквог редоследа односа између виђења и опредмећивања разних облика у виду фотографија, развила су се и проширивала значења о схватању природе, њене материје форме у простору и времену, као и у фотографским односима значења: форме,линије,величине, боје, једнаког, неједнаког и слично. Фотограф је захваљујући свом великом искуству и умећу са лакоћом успео да представи другачије запажање природно-просторног реалитета. То су разне спољне структуре, димензије и положаји у простору. Скривени облици живе природе, они који расту из земље и они који се крећу по земљи, открили су еманциповане форме које које је створила и сама природа: правилност у формирању кристала, симетрија у у облицима многих плодова, правилно формирање облика цвета и многе друге форме у њој. С друге стране, она нам даје аморфне облике: грумен земље, комад стене, неправилна пространства, смеивање брда и планина…. Као да су живе, те појаве и форме се мењају, као однос тела према простору. Својим поигравањем у мени је изазвала жељу за летењем, мењањем и прилагођавањем. Својим контрастима и игром линија као главним елементима, природа разоткрива нове форме и облике. То је Зорана Милутиновића инспирисало да даље експериментише њеним разним облицима и открива бесконачне варијације природних форми. Осетио је њене линије које одишу лакоћом и оригиналношћу. Свака од тих линија је створила форме налик скулптурама, које као да можете понети са собом. Све ово и још много тога, аутора је навело да створи ове фотографије. Овакав приступ померио је и проширио границе фотографисања овог аутора и разумевање света који га окружује.“

Виолета Милутиновић, МФ ФСС

Најављену изложбу Апатинци ће моћи да погледају до 11. априла 2024. године у апатинској Галерији „Меандер“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *