U NOVOM SADU ODRŽANA OBUKA PREDSTAVNIKA KANCELARIJA ZA MLADE

APATIN DRUŠTVO SOMBOR VESTI

U svečanom salonu Sportsko-poslovnog centra Vojvodina u Novom Sadu održana je jednodnevna obuka za šesnaest predstavnika Kancelarija za mlade iz Vojvodine o Strategiji Evropa 2020. Obuku je organizovalo Udruženje građana “Košnica” uz finansijsku podršku Pokrajinskog sekretarijata za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu.

Ispred apatinske opštine učestvovali su Miloš Đerić i Veselin Mašić.

Mladima se na početku obuke obratio Aleksandar Radonjić, pomoćnik pokrajinskog sekretara za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu, koji je izrazio zadovoljstvo što su se mladi odazvali i prepoznali značaj ove obuke, kao i da su pitanja mladih, a posebno sve veći problem nezaposlenosti kod mladih jedan od važnih delova Strategije Evropa 2020, te da se Kancelarije, kojih od 45 ima za sada 39 na teritoriji vojvođanskih opština i gradova, moraju više aktivirati i međusobno povezivati, jer su važan element u adresiranju ovog problema.

Tokom svog obraćanja naglasio je i da civilni sektor ima vrlo važnu ulogu u evropskim integracijama.

Značaj ove obuke prepoznali su i mladi koji su na završetku dana ocenili da je razmena iskustava, upoznavanje i umrežavanje sa drugim opštinama i gradovima najznačajniji elementi obuke. Metodologija predstavljanja Strategije Evropa 2020 ocenjena je kao veoma bliska potrebama i kapacitetima lokalnih kancelarija za mlade, a svi prisutni izrazili su želju za daljim zajedničkim radom kroz pisanje zajedničkih predloga projekata.

Predstavljenjem potreba i problema mladih u lokalnoj zajednici izrodilo je niz kvalitetnih ideja za projekte koji bi mogli biti podržani kroz fondove koji pokrivaju realizaciju Strategije Evropa 2020, a sve u cilju poboljšanja položaja mladih u Vojvodini.

– Pokrajinski sekretarijat za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu na konkursu koji je bio raspisan u martu ove godine podržao je projekat Mladi Vojvodine i Evropa 2020 i time omogućio početak umrežavanja mladih i razvijanje novih ideja. Mi smo izuzetno zadovoljni odzivom i entuzijazmom koji postoji i verujemo da je ovo samo početak jedne lepe priče i da će se za vrlo kratko vreme videti i konkretniji rezultati u vidu napisanih projekata – zaključak je realizatora projekta Udruženja građana “Košnica”.

Koordinator projekta Mladi Vojvodine i Evropa 2020, Vojislav Prkosovački, naglasio je da je ovaj seminar primer kako je moguće povezati na jednoj važnoj temi različite nivoe vlasti, jer je podržan od strane regionalnih vlasti, posvećen lokalnoj administraciji i sektorima koji se bave pitanjem mladih, a realizuje ga jedna od organizacija iz civilnog sektora.