У КУПУСИНИ И АПАТИНУ ОДРЖАНА АКЦИЈА ПРИКУПЉАЊА АМБАЛАЖЕ ОД ПЕСТИЦИДА – СУТРА НА РАСПОРЕДУ ПРИГРЕВИЦА, СОНТА И СВИЛОЈЕВО

APATIN DRUŠTVO VESTI

Локална самоуправа Апатин у сарадњи са Пољопривредном стручном службом Сомбор спроводи акцију прикупљања амбалаже од пестицида на територији читаве општине Апатин, која је почела данас. Први су амбалажу имали прилику да предају пољопривредници из Купусине, где је прикупљена једна камионска приколица отпада. Интересантно је напоменути да су поред Купусинаца, амбалажу од пестицида предали и представници једне фирме из Бачке Паланке која се бави пољопривредном производњом, јер се у њиховом месту, али ни у Новом Саду не организују акције овог типа, а да би конкурисали за подстицајна средства, морају да поседују документ који доказује да је оваква врста отпада одложена на прописан начин.

Након акције у Купусини, прикупљање амбалаже од пестицида је данас настављено у Апатину, па су сви наши суграђани који поседују, могли да га предају на платоу код зграде Железничке станице.

Мирјана Зорић, дипломирани инжењер заштите биља из Пољопривредне стручне службе Сомбор каже да је основни циљ акција које спроводе, да се овај опасан отпад одложи на правилан начин.

-Пољопривредна стручна служба Сомбор је прва у Србији 2014. године, у сарадњи са Удружењем “SECPА” из Ниша, које збрињава отпад од пестицида, почела са сакупљањем ове врсте отпада. Циљ нам је да сав тај отпад не заврши на депонијама, њивама, у рекама и да се не пали, јер постоје правила како се поступа са амбалажним отпадом од пестицида. Пољопривредници би требали да када на њиви утроше пестицид, ако постоји могућност, на прскалицама саперу флаше и одложе их у џамбо вреће, а потом да исте током ових акција предају нама. Пољопривредна стручна служба Сомбор сваке године организује акције сакупљања у јуну, а по договору и у септембру. Желим да нагласим да на тај начин чувамо животну средину, и удруженим снагама се боримо да имамо чисте воде и њиве, па самим тим чувамо и животну средину, поручила је Мирјана Зорић.

Акција прикупљања пластичне амбалаже од пестицида који су употребљени током пољопривредне сезоне сутра, 20. јула 2022. године од 8 до 9,30 часова ће бити спроведена испред Месне заједнице у Пригревици, од 10 до 11,30 часова испред зграде Месне заједнице у Сонти, а од 12 до 13,30 часова у Свилојеву испред Ветеринарске станице. Амбалажа треба да буде испрана и упакована у најлонске или џамбо вреће.

Како смо сазнали, овакве акције на територији општини Апатин ће се одржавати редовно, сваке године, па надлежни апелују на пољопривреднике да отпад од пестицида правилно складиште, а потом да га предају током акција које спроводи Пољопривредна стручна служба Сомбор.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *