U GALERIJI „MEANDER“ IZLOŽBA MARIJE JEVTIĆ

APATIN KULTURA VESTI

U apatinskoj Galeriji „Meander“ postavljena je izložba slika velikog formata slikarke Marije Jevtić iz Novog Sada. Naziv postavke je „Onostranost identiteta tela u slici“ i deo je njenog istraživačkog rada, realizovan u okviru master studija na novosadskoj Akademiji umetnosti.

Posetioci galerije mogu pogledati osam crteža i šest slika mlade slikarke (rođena je 1990. godine u Ljuboviji).

U prilogu kataloga Ksenija Plećaš, istoričarka umetnosti, napisala je:

„Rešena da slici pristupa iskreno i da se umetnosti preda bez rezerve, ovom serijom upustila se u borbu sa svojim najvećim strahom – strahom od smrti, što za nju, pre svega, znači strah od prolaznosti. Mada je u pitanju lična, individualna borba, ona je u isto vreme i nešto što pravi direktan i slobodan prostor komunikacije sa posmatračem, jer pomenuti strah teško da zaobilazi ijednog čoveka.“

Marija Jevtić je svoje radove izlagala na više samostalnih izložbi u zemlji, a član je likovnih udruženja umetnika Vojvodine i Srbije. Trenutno je na doktorskim studijama Prirodno-matematičkog fakulteta Ljubljane, smer Grafički dizajn, pod mentorstvom Helene Gabrijelčič Tomc. Saradnik je u nastavi na odseku za grafički dizajn u Školi visokih strukovnih studija u Novom Sadu.

Izložba će u apatinskoj Galeriji biti otvorena do 11. maja.ž

Autor-Mara Vuković