У ГАЛЕРИЈИ „МЕАНДЕР“ ИЗЛОЖБА АЛЕКСАНДРА ЛУКИЋА

APATIN KULTURA VESTI

•СКУЛПТУРЕ, ВИТРАЖИ И НАКИТ

У Галерији „Меандер“ Општинског културног центра отворена је изложба самосталног уметника Александра М. Лукића из Суботице. Бави се уметничким и примењеним радом предмета у стаклу формираним у пећи или техници витража.

  • Посетиоци апатинске галерије могу видети скулптуре од стакла, витраже на један савремен начин, као и комбинације где сам посебно истакао рељефе и неке детаље, а онда их аплицирао у витраж. Последњих деценија појавом малих пећи десила се револуција у раду са стаклом, јер уметници могу да истражују у својим атељеима. Први пут излажем у Апатину и драго ми је да сам ту. Оближњи град Сомбор сматра се колевком витража, рекао је Александар М. Лукић.

Уметник је додао да се у апатинској галерији налазе дела која представљају пресек његовог десетогодишњег рада и истраживања у разним формама.

Веома је интересантна поставка накита – минијатура. Изложени накит урађен је у техници витража који је позлаћен.

  • Прошле године сам накит излагао у Вашингтону. У договору са Миланком Берберовић и Ружицом Ристић, за потребе модне ревије у „Смитсонијану“ израдио сам накит сличан овом који Апатинци могу видети ових дана. Било је то дивно искуство. У Галерији „Меандер“ је колекција накита за 2018. годину. Замишљена је као мале минијатуре: накит сложен у стаклене рамове да на зиду стоје попут слика, а у изузетним приликама могу да се користе као накит, каже Лукић.

Александар М. Лукић члан је УПИДИВ-а од 2008. и УЛУПУДС-а од 2018. године, примењено сликарство-витраж. Од 2018. године је у статусу самосталног уметника. До сада је реализовао 19 самосталних и више колективних изложби.

Аутор: Мара Вуковић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.