U DOMU ZA STARE I PENZIONERE OBELEŽEN MEĐUNARODNI DAN ALCHAJMEROVE BOLESTI

APATIN DRUŠTVO VESTI

Danas se obeležava Međunarodni dan Alchajmerove bolesti. Tim povodom u Domu za stare i penzionere Apatin dr Nenad Grujović održao je tematsku radionicu sa korisnicima i članovima njihovih porodica.

Alchajmerova bolest postaje globalna epidemija i šira javnost u Srbiji još uvek nije svesna koliko je to veliki problem. Cilj radionice je širenje informacija o toj bolesti sa ciljem poboljšanja statusa ovih pacijenata i njihovih prodica.

Rani znakovi bolesti su: gubitak kratkotrajne memorije, dezorijentacija, promene ponašanja, promene raspoloženja, teškoće sa korištenjem novca, teškoće kod biranja telefonskog broja, teškoće pri praćenju TV programa…

Kasnije nastupa težak gubitak pamćenja, zaboravljanje bliskih članova porodice, porodičnih stvari ili lokacija.
Ustanova Dom za stare i penzionere Apatin je jedna od prvih ustanova u Srbiji koja je zahvaljujući sredstvima Pokrajinske vlade imala Dnevni boravak za obolele od Alchajmerove bolesti i nastojaće i dalje da obezbedi sredstva za istu namenu.

Dom u Apatinu je svestan problema sa kojima se suočavaju porodice obolelih koje neguju svoje članove u kućnim uslovima, te će nastojati da pristupi mreži podrške porodicama obolelih od Alchajmerove bolesti.

alchajmer