У АПАТИНУ ПОЧЕЛО ЕЛЕКТРОНСКО ДОСТАВЉАЊЕ РЕШЕЊА O ПОРЕЗУ НА ИМОВИНУ

APATIN EKONOMIJA VESTI

Канцеларија за информационе технологије и електронску управу Владе Републике Србије саопштила је да од данас грађани Апатина, који имају отворене налоге на Порталу еУправа, добијају електронским путем решења којима се утврђује порез на имовину физичких лица.

Канцеларија за ИТ и еУправу успоставила је нову услугу регистрованим корисницима Портала еУправа – електронску доставу (еДостава) решења о утврђивању пореза на имовину у Јединствени електронски сандучић на Порталу, а прва локална самоуправа која ће ову услугу пружити својим грађанима је Апатин.

Наиме, корисници Портала еУправа, у складу са Законом о електронској управи и Законом о пореском поступку и пореској администрацији, почињу да добијају ова решења електронским путем, док они који нису корисници настављају да добијају решења у физичком облику преко јавног поштанског оператора.

Приликом припреме решења за електронску доставу Канцеларија за ИТ и еУправу врши електронско печатирање (електронско потписивање у својству правног лица) ових докумената, што представља значајну аутоматизацију и оптимизацију рада јавне управе и по први пут примену електронског печата (електронског потписа правног лица) у јавној управи.

Овом услугом се у потпуности дигитализује рад локалних пореских администрација од електронске пријаве пореза на имовину, електронског генерисања и достављања решења о утврђивању пореза на имовину, до могућности електронског плаћања пореза.

Избором одговарајуће опције на Порталу еУправа, корисници из Апатина могу да добију обавештење о пристиглом решењу у Јединствено електронско сандуче путем СМС поруке или електронске поште.

И остале локалне пореске администрације у Србији ће у наредном периоду, када буду припремале решења о утврђивању пореза на имовину, омогућавати корисницима поменутог портала достављање решења у Јединствени електронски сандучић.

За све информације о еДостави решења о утврђивању пореза на имовину грађани се могу обратити на имејл edostava@ite.gov.rs наводи се саопштењу.

Извор: https://www.srbija.gov.rs/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.