U APATINU OBELEŽEN SVETSKI DAN BORBE PROTIV SIDE

APATIN DRUŠTVO VESTI
Udruženje građana “MRAV” i Kancelarija za mlade opštine Apatin, u saradnji sa Omladinom JAZAS-a iz Kule, povodom obeležavanja Svetskog dana borbe protiv side, organizovali su edukativno predavanje za učenike četvrtog razreda Gimnazije “Nikola Tesla”.
Učenike su pozdravili šef kancelarije JAZAS-a u Kuli Predrag Balandžić i Veselin Mašić, a predavanje su održale vršnjački edukatori Suzana Džuver i Staša Kukić.
One su prenele osnovne informacije o HIV/AIDS-u i govorile o načinima prenošenja HIV infekcije i upotrebi prezervativa, a potom i na temu očuvanja i unapređenja reproduktivnog zdravlja mladih. Na kraju su odgovarale na pitanja i podelile edukativne materijale.
BenQ Digital CameraUG “MRAV”, KZM i Omladina JAZAS-a potom su održali uličnu akciju u centru grada. Volonteri su kod “Maksija” besplatno delili prezervative, kao efikasno sredstvo zaštite od side, opake bolesti, ali i ostalih polno prenosivih bolesti, edukativne i promotivne materijale i ujedno razgovarali sa zainteresovanim posetiocima na ovu temu. Akciju su svojim prisustvom podržali i članovi Udruženja pivopija Srbije iz Apatina.
Obe akcije uvrštene su u kalendar aktivnosti Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”, gde se nalaze informacije o aktivnostima udruženja građana, ustanova i kancelarija za mlade realizovanim u okviru nacionalne kampanje obeležavanja Svetskog dana borbe protiv side.