У АПАТИНУ ОБЕЛЕЖЕН ДАН ВОЈНИХ ВЕТЕРАНА- ПРИЗНАЊА МАНДИЋУ, ЛОВРИЋУ И ПОСТХУМНО РАТКУ ВЕЈИНУ

APATIN SOMBOR VESTI

Организација резервних војних старешина АП Војводине у сарадњи са Покрајинским секретаријатом за социјалну политику, демографију и равноправност полова и Општином Апатин, синоћ је у Апатину поводом Дана војних ветерана Србије, одржала сусрет делегација Организација резервних војних старешина из АП Војводине.

Пре свечаности која је одржана у апатинском Дому културе делегације су на спомен плочу погинулим у ратовима од 1990. до 1999. године одале пошту и положиле цвеће и венце. На свечаности је представљена књига генерала Небојше Павковића и Бошка Антића под називом „Кошаре и Паштрик – српски Термопили”, a уручена су и признања преживелим борцима битке за Кошаре, нашим суграђанима Пеђи Мандићу и Александру Ловрићу, као и оцу Радета-Ратка Вејина, Апатинца који је у борбама изгубио живот.

Честитајући војним ветеранима њихов дан, Жељко Обрадовић, председник УО Организације резервних војних старешина Војводине је говорио о историјату ОРВС и књизи „Кошаре и Паштрик – српски Термопили”.
-Ова књига која говори о борбама из модерне историје – самог краја 20. века, на симболичан начин повезује војнике који су се борили на караули Кошаре и планини Паштрик са античким војницима – Леонидом и његовим храбрим Спартанцима. Заснована је на истинитим догађајима и сведочењима преживелих хероја у знак сећања на оне који се са Кошара нису вратили, а то је 108 погинулих припадника Војске и око 150 рањених, рекао је Обрадовић.

Свечаности су поред председнице општине Апатин Дубравке Кораћ и њених сарадника, присуствовали командант Речне флотиле, капетан бојног брода Зоран Марковић, командант Првог центра за обуку ВС у Сомбору пуковник Лазар Остојић, председник Савеза организација резервних војних старешина Србије др Милојко Николић као и представници других организација и удружења. У културно-уметничком програму наступили су Градски хор “Јединство”, Перо Стојанчевић глумац сомборског Народног позоришта и женска певачка група “Етна” КУД-а “Царза” из Апатина.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *