У АПАТИНУ “КУП ПАНОНИЈЕ 2022”

APATIN OSTALI SPORTOVI SOMBOR SPORT SRBIJA VESTI

У Апатину се, у рукавцу код „Плаве руже“, одржава такмичење КУП Паноније 2022. године којим се обележава 75 година рада Кајак клуба „Панонија“.

-Велика ми је част и још веће задовољство што се после неколико деценија кајак у Апатину вратио на старе стазе славе. Локална самоуправа је увек подржавала и подржаваће овакве манифестације. Оно што је битно да се нагласи је да је традиција кајакаштва дуга, можда и најдужа у држави. Једна од битних ствари је да од три олимпијца са територије наше општине двојица су кајакаши, тако да је наша обавеза да подржавамо овакве ствари, рекао је Радован Ђукић, заменик председнице општине Апатин.

Иако нам је ове године 76. рођендан, због пандемије тек сада обележавамо јубилеј 75 година од оснивања кајакашког клуба „Панонија“. Враћамо такмичење кајака у Апатин. КУП Паноније је тридесет година био одржаван у нашем граду, да би деведесетих година дошло до застоја. Користимо прилику значајног јубилеја да вратимо такмичење и да вратимо кајак у Апатин, каже Ђуро Ковачић, међународни кајакашки судија и главни на суђењу КУП-а Панонија.

Ковачић је рекао да се на КУП-у Панонија 2022. веслају трке на 500 метара за све категорије, од млађих пионира (од 9 година старости), затим пионира, кадета и јуниора до сениора (18 година и старији). Дисциплине су једносед и двосед, и ново на кајакашким такмичењима микс посаде (мушко-женски парови). У клубу се надају да ће од идуће године организовати и такмичење на СУП даскама.

За КУП Паноније се пријавило девет клубова са територије Војводине. Клубови су из Кањиже, Новог Кнежевца, Сомбора, Бездана, Зрењанина, Бачке Паланке и домаћина Апатина. На такмичењу учествује 150 такмичара у 34 трке.

Као клуб домаћин на данашњем такмичењу имамо осам најмлађих кајакаша. У Апатину имамо добру младу екипу. Ипак, имамо Дајану Уртајл која је прошле године ушла у репрезентацију и представљала нашу државу на турниру олимпијских нада. Ове године се надамо да ће поновити успех. Резултати првог мерења потврђују да би се на том
списку могла наћи и њена сестра Соња Уртајл. Ту је и Ања Ковачевић, затим два млада кајакаша Александар Лончар и Марко Ковачевића који су, такође, ухватили финале. Да ли ћемо их све видети у дресу са националним грбом то ћемо видети, а ми се надамо најбољем. Проблем малих средина је што деца са 18 година одлазе у веће градове, па нам фали сениора, додао је Ковачић.

На КУП-у ће бити извеслане и две меморијалне трке посвећене легендама апатинског кајакашког спорта: у категорији К1 500м јуниори трка „Јосип Липокатић“ и трка „Златоје Томин“ у категорији К1 500м за сениоре. Финиш је планиран за 13.30, а проглашење победника у 14 часова.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.