У АПАТИНСКОЈ ОПШТИНИ ПОЛОЖЕНИ БАДЊАЦИ И ОБЕЛЕЖЕН БАДЊИ ДАН

APATIN DRUŠTVO SOMBOR VESTI

У апатинској општини данас је свечано обележен Бадњи дан, који најављује најрадоснији хришћански празник – Божић, рођење сина Божијег Исуса Христа. Одржане су свете литургије и у присиству свештених лица положени су Бадњаци на ватре.

Бадњак је положен у Сволојеву и Сонти где је присуствовало ближе 200 верника. Службу и полагање је у оба села служио протојереј Миле Мајкић, парох српскомилетићки. Полагању Бадњака у Свилојеву присуствовао је и Радован Ђукић, заменик председнице општине Апатин.

Доласком избеглица, у Свилојеву је последње две деценије повећан број православног становништва. Према речима протојереја Мајкића у овом месту се паљење Бадњака организује четири године уназад, од како је већи број верника, тренутно њих око три стотине, изразило жељу да и у овом селу заживи овај леп православни обичај. Паљење Бадњака се обавља на плацу који је Цркви поклонио Милован Мацановић, а који ће у потпуности у јануару ове године бити пренет у власништво Епархије Бачке црквене општине Српски Милетић. Свилојево је једно од ретких места које нема црквени православни храм. Када буду извршене све неопходне радње на донираној парцели, од епископије ће бити затражен благослов да се крене са изградњом храма. Ове године ће бити урађен идејни пројекат и поднет захтев за издавање грађевинске дозволе.

Налагање бадњака у Пригревици ове године било је у главној улици на простору испред будућег православног храма, цркве Св. Великомученице Марине. Пред око 500 окупљених верника свештеници Љубиша Човић, Младен Глушац и Жељко Васић служили су службу и предводили паљење Бадњака. Свештеници су окупљеним грађанима честитали Божић и пожелели да следеће године богослужење одрже под кровом новог храма.

По традицији, у Апатину се испред Храма „Сабор Светих Апостола“ окупио велики број верника. Према незваничним проценама паљењу Бадњака присуствовало је ближе 1000 верника. Налагању бадњака претходило је повечерје којег су водили апатински свештеници Жељко Васић, Младен Глушац и Љубиша Човић. Црквена општина Апатин је за оне најмлађе и ове године обезбедила свеже и суво воће, орахе, и слаткише, за одрасле је било служено кувано вино и чајеви. Цео догађај употпунио је и ватромет, а којем су се посебно обрадовала деца.

Бадњак симболише храст који су пастири донели у витлејемску пећину где је рођен Исус и који је Јосиф, Исусов земаљски отац, заложио да угреје хладну пећину. Варнице које су полетеле у небо су најавиле посебан догађај. Бадњак се ложи са посебним поштовањем, и моли за здравље, срећу и мир. Гори до Божића, наговештавајући нову светлост коју доноси вера у Христа. Понегде се верује и да је наложен бадњак симбол крста на коме је Исус разапет, а топлина ватре симболизује спасење људског рода до ког ће доћи захваљујући Христовој жртви.

Срећно Вам Бадње вече и срећан Божић!

Мир Божји – Христос се роди!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *