ТРЕЋИ ПАKЕТ ПОМОЋИ ЗА ПРИВРЕДУ И ГРАЂАНЕ 2,5 МИЛИЈАРДИ ЕВРА

APATIN EKONOMIJA SOMBOR SRBIJA VESTI

Обезбедили смо повећање минималне цене рада, повећање пензија и повећање плата у јавном сектору, рекла је премијерка Ана Брнабић на представљању 100 дана Владе Србије.

Она је истакла да, поред много тога што је влада урадила, ради и на новом, трећем пакету помоћи привреди и грађанима у износу од 2,5 милијарди евра.

-Овај пакет ће укључивати директну финансијку подршку привреди и још једну директну финансијску помоћ грађанима, уз додатну помоћ пензионерима – рекла је Брнабић.

Она је истакла да детељи још нису познати, али да ће помоћ бити у форми пкривања 50 одсто минималца током три месеца, помоћ грађанима у износу од два пута по 30 евра, додатна помоћ пензионерима, плус помоћ превозницима. Водимо још неке разговоре, можда дође до још неких измена – рекла је она.

Она је истакла ће предлог закона о социјалним картама напокон омогућити да се што боље поделе социјална давања.

Премијерка Ана Брнабић задовољна је радом владе у првих 100 дана, наводећи да се у наредном периоду рад наставља, још брже и боље.У првих 100 дана рада Владе Србије, која се поклопила са пандемијом вируса корона која је узрок за губитак многих радних места у свету и угрожавање светских економија, наша земља је успела да доведе страног инвеститора, јапанску компанију Тојо Тајерс, која ће уложити 400 милиона евра и отворити 500 радних места – изјавила је данас премијерка Ана Брнабић.

-Јапанска инвестиција дошла је у Србију у овим тешким временима за цео свет. Док су људи у свету остајали без посла, ми смо добили нову инвестицију – рекла је Брнабић на представљању резулата рада 100 дана ове владе.

У области енергетике и заштите животне средине, Брнабић је подсетила да је у нашој земљи 1. јануара пуштен гасовод “Балкански ток” који ће бити још један правац за снабдевање гасом, који ће допринети даљем економском развоју земље јер ће обезбедити веће количине гаса за привреду, али и моћи ће држава да наплаћује транзит гаса.

Брнабић је додала да је и 10. новембра потписана Софијска декларација о зеленој агенди за Западни Балкан којом је расписана три конкурса у области заштите животне средине, а који имају за циљ побољшање ваздуха у нашој земљи.

У првих 100 дана, подсетила је премијерка, у Обреновцу је почела изградња постројења за одсумпроавање у ТЕНТ-у у Блоку Б у, чија је вредност 200 милиона евра, а донеће чистији ваздух.
Брнабић је навела да је настављен и рад на дигитализацији у свим сегментима, као што су, наводи, дигитални уџбеници, дигиталне учионице, подсетила је да је отворен нови Дата центар у Kрагујевцу.

Такође, премијерка додаје да је донет и Закон о дигиталној имовини, што Србију сврстава једну од ретких земаља у Европи која је донела такав закон.

Брнабић каже и да влада наставља да ради на спајању привреде и образовања и да наставља да улаже у дуално образовање.

Поред тога, Брнабић истиче да је држава и директно помогла грађане, најпре, подсећа, медицинске раднике крајем године са по 10.000 динара помоћи, а затим и пензионере са по 5.000 динара.

Истиче и да су од ове године увећане плате и пензије, али и да држава ради на новом, трећем, пакету помоћи привреди и грађанима који ће бити вредан две и по милијарде евра.

Она је истаскла да смо најбољи у Европи крајем прошле године године у привредном расту, а данас мозда и први у вакцинацији у Европи.

Премијерка је навела да има много ствари које смо реализвали, а многе започели и да је пред нама много посла.

Она је навела неке од започетих пројеката као што су дигитализација здравства, споразум о градњи метроа, нову зграду факултета у Нишу, Kлиничког центра Војводине. Навела је отварање лабораторија, унутарводални терминал у Батајници, Стратегију развоја винарства, предлог закона о социјалним картама…

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *