TESLA PREDSTAVIO ELEKTRIČNI ŠLEPER

APATIN VESTI ZANIMLJIVOSTI

Posle revolucionarnih električnih automobila, američka kompanija “Tesla” postavila je novu granicu “zelenog” drumskog prevoza predstavljajući futuristički oblikovan kamion-šleper poluprikolicu.

nikola_one_IL

Prototip predstavljen u četvrtak s jednim punjenjem baterija i s potpuno natovarenom prikolicom, ima radijus kretanja do 800 kilometara. Trebalo bi da bude na tržištu od 2020. godine.

“Pošto je 80 odsto putovanja kamiona kraće od 400 kilometara, možete otići do odredišta i vratiti se bez ponovnog punjenja baterija”, rekao je Elon Mask, vlasnik i šef “Tesle”.

Kamion može da ubrza od nule do 100 kilometara na sat za samo pet sekundi.

“Oblikovali smo kamion kao metak”, rekao je Mask na zabavi u Hotornu, predgradju Los Andjelesa, gde je projektantski biro i sedište graditelja koji prave i svemirske letelice “Spejseks” (SpaceX).

Novi šleper s dvoosivinskim pogonom i s četiri nezavisna pogonska točka i četiri elektro-motora, razlikuje se od tradicionalnih kamiona čistim linijama i izduženim, aerodinamičnim prednjim delom koji podseća na superbrze vozove, a obojen je u mat i metalik boje.

“Cena kamiona je izuzetno važna”, rekao je Musk, uveravajući da su nabavka i korišćenje šlepera na dizel “20 odsto skuplji od Tesle” uključujući sve troškove, osiguranje i gorivo.

“Dajmler”, “Folksvagen”, “Nikola”, “Ejnrad” (Einride) su već odmakli u razvoju električnih šlepera, od kojih neki imaju funkciju autonomne vožnje bez angažovanja vozača, i takodje imaju futuristički dizajn.

Stručnjaci primećuju da već postoje kamioni i autobusi na alternativne izvore energije, kao što su vodonične gorivne ćelije i komprimovani prirodni gas.

“Tesla” nije dostavio podatke o troškovima i mestu proizvodnje. Cilj je da proizvodnja počne krajem 2019. godine, ali “Elon Mask nije dobar u pridržavanju rokova”, kaže Rebeka Lindland, analitičarka ključne američke konsultantske kompanije za vozila “Keli blu buk” (Kelley Blue Book).

Tako proizvodnja novog automobila “Tesla model 3” veoma kasni, i dotigla je svega 500 do 1.000 nedeljno, a cilj je bio 5.000.

Za Rebeku Lindland, električni šleperi, a još više oni sa autonomnom vožnjom, posebno su atraktivni za korišćenje u gradovima i predgradjima, za kompanije koje učestalo prevoze istim putanjama kao što su pošta, ekspresne kurirske službe i čak i opštinske službe za odnošenje smeća, a takvoj upotrebi su bliski i školski autobusi.

“Tesla” je potvrdio plan za izgradnju fabrike u Kini “gde postoje velike mogućnosti”, i gde se veliki gradovi bore protiv smoga, dodala je ona.

Mask je u četvrtak predstavio i prototip sportskog automobila dvoseda “roudster” (Roadster), koji će biti “prvi automobil industrijske proizvodnje koji ubrzava za manje od dve sekunde od nule do 100 kilometara na sat”.

Prototip “roudstera” koštaće najmanje 200.000 dolara i, s jednim punjenjem baterija, ima radijus kretanja od 1.000 kilometara. Trebalo bi da na tržištu bude takodje od 2020. godine.

Novi proizvodi te firme koja krajem ove godine treba da pokrene i proizvodnju solarnih krovova, uz tri modela automobila (S, X, 3), treba da “Teslu” konačno dovedu do profitabilnosti.

Izvor-Beta