СВЕТОСАВСКА АКАДЕМИЈА У АПАТИНУ

APATIN DRUŠTVO SOMBOR VESTI

Свечаном Светосавском академијом синоћ је у великој сали Дома кулутуре у Апатину обележен Дан Светог Саве, празник Српске православне цркве којим се обележава успомена на утемељивача Српске цркве, државе и школства.

Академија је отворена химном у извођењу Градског хора ,,Јединство” из Апатина, рециталима се представио глумац сомборског Народног позоришта, Богомир Ђорђевић, а поред грађана, свечаности су присуствовали представници црквене општине Апатин, локалне самоуправе, јавних и образовних установа наше општине.

Описујући живот и дела Светог Саве, председник општине Апатин Милан Шкрбић упутио је окупљенима честититке поводом Савиндана.
-Свети Сава је постао симбол српске нације. Он је оплеменио душу Србије врлинама изворног Хришћанства , које је он проповедао на разумљив начин, и тако је настао посебан вид православља –наше Светосавље. Научио је свој народ шта је то љубав, мирење , праштање, знање, истинољубље, част и достојанство. За све што је учинио у оплемењивању, очувању српске народне душе дугујемо му велику захвалност, поручио је Шкрбић. Он је честитао носиоцима Светосавских признања у нади да ће им исти помоћи да устрају на Савином путу.

Окупљенима се обратио и Младен Глушац, апатински свештеник који је подсетио на важност Светог Саве за хришћанство и Србију, и његову велику улогу коју је имао у историји Срба.

– Величанствени светитељски подвиг Светог Саве остварен је у конкретном историјском тренутку, Ту су поред црквених и просветних делатности приметни, шта-више очигледни државотворни елементи, што указје на сву комплексност и свеобухватност његовог стваралаштва, рекао је Глушац. Он је набрајајући дела Светог Саве напоменуо- Самосталност Цркве, Житије Стефана Немање, Kарејски типик, Законоправило, дипломатско кутурне мисије у више држава из окружења, подизање цркава . манастира и школа те Цркевено епархијске организације.

Академији је претходило отварање изложбе радова ученика основних и средњих школа општине Апатин на тему ,,Свети Сава”. Изложба ће у галерији Меандер бити постављена до 7. фебруара.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *