SVEČANO OBELEŽEN DAN NAUKE REPUBLIKE SRBIJE

APATIN KULTURA VESTI

U čast dana rođenja Nikole Tesle, jednog od najvećih genija u istoriji sveta na polju nauke, naučnih istraživanja i pronalazaštava, odlukom Vlade Republike Srbije, 10. jul se od 2011. godine obeležava i kao Dan nauke u našoj državi.

Opština Apatin, u saradnji sa Opštinskim kulturnim centrom i Kancelarijom za mlade, organizovala je tim povodom prigodnu svečanost.

005 tesla

Program obeležavanja ovog važnog datuma započeo je polaganjem cveća na skulpturu Nikole Tesle, rad akademskog vajara Dragana Radenovića, koja je postavljena na Gradskom trgu koji nosi naučnikovo ime.

Prisutnima se obratio dr Živorad Smiljanić, predsednik apatinske opštine, a cveće je položila delegacija Kancelarije za mlade opštine Apatin.

001

– Apatin je, kao grad pretežno nastanjem narodom poreklom iz Like, odakle je i naš najveći naučnik, posebnu počast odao mu postavljanjem skulpture sa njegovim likom na Gradskom trgu i preimenovanjem istog naučnikovim imenom. Opština Apatin je među prvim lokalnim zajednicama u Srbiji pristupila obeležavanju ovog važnog datuma – rekao je, između ostalog, dr Živorad Smiljanić.

003tesla

U Velikoj sali Doma kulture potom je održana Svečana akademija posvećena ovom važnom datumu srpske nauke.

Program je pripremila prof. književnosti Biljana Janjević, koja je na potpuno drugačiji način do sada bacila svetlo na Teslin naučni rad, ali i misli i zapise o ocu, majci, samome sebi.

– Nasuprot običaju po kom se o velikim ljudima misli i govori samo povremeno, uoči dana naknadno određenih po značaju, o Nikoli Tesli se priča i piše i bez jubilarnih povoda, jednako poetskim, koliko i naučnim jezikom – istakla je prof. Janjević.

004tesla

Prikazano je nekoliko video-zapisa kojim su stihovano predstavili veličinu Teslinog uma i nadahnutost naukomi otkrivanjem. Stihove su govorile Daniela Krivošija, Kristina Ištokov i Danijela Beli, Tesline zapise čitali su Mara Vuković i Dušan Gladić, a u muzičkom bloku nastupili su Nemanja Guzijan kao vokal, Rajko Vlahović na gitari i Gradski hor “Jedinstvo”.

006tesla

Nikola Tesla je priznati naučnik, ceo svet se diči i klanja njegovoj ljubavi prema svetlosti, otkrivanju, težnji za znanjem koje će pomoći čovečanstvu, ali je ostao i zagonetka za to isto čovečanstvo, ponekad usamljen i tužan.

007tesla

– Kada sam prihvatio neki zadatak, nisam to činio sa rešenošću koja je svojstvena običnim ljudima. Za mene je to bio sveti zavet, pitanje života i smrti. Znao sam da ću stradati ako ne uspem. Sada sam osetio da je bitka dobijena. Negde duboko u svesti nalazilo se rešenje – zapisao je Tesla.

Veselin Mašić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *