SVAKOG DANA IZ SRBIJE ODE 88 MLADIH LJUDI

APATIN DRUŠTVO SOMBOR VESTI VOJVODINA

Socijalistička omladina u Vojvodini juče je na Trgu Slobode u Novom Sadu obeležila Međunarodni dan mladih puštajući u vazduh 88 crvenih balona. Svaki od 88 crvenih balona, koji su pušteni, predstavlja nezadovoljnog mladog čoveka u Srbiji koji je danas uzeo kartu u jednom pravcu i otišao u „beli svet“.

Događaju je prisustvovala tročlana delegacija socijalističke omladine opštine Apatin na čelu sa predsednikom Saveta socijalističke omladine opštine Apatin Milošem Đerićem.

Međunarodni dan mladih prvi put je obležen pre 15 godina, a osnovna svrha zbog koje se Generalna skupština Organizacije Ujedinjenih nacija, prema preporuci Svetske konferencije ministara zaduženih za omladinu, opredelila da obeležava ovaj dan, jeste da se skrene pažnja na probleme, kulturna i pravna pitanja omladine, učenika i studenata. Svake godine na ovaj dan se organizuju koncerti, radionice, kulturne manifestacije, performansi.

Socijalistička omladina se opredelili da ove godine ukaže na šokantne statističke podatke o mladim ljudima u Srbiji, a pre svega o nemogućnosti da se zaustavi njihov odlazak iz Srbije.

Svakog dana iz Srbije ode 88 mladih ljudi, tražeći posao i pristojniji život. U ukupnom broju nezaposlenih u Srbiji, više od 26% su oni do 30 godina. Srbija je od 122 zemlje, na pretposlednjem mestu po sposobnosti da zadrži mlade obrazovane ljude.

– Zato želimo da ukažemo da nešto mora da se promeni, da nema vremena za čekanje. Apelujemo na nadležne da preduzmu brzo konkretne mere kako bi mladi ljudi ostajali u svojoj zemlji. Nastavićemo da tražimo bar jedan razlog da ostanemo u Srbiji – rečeno je na skupu.

Socijalisticka omladina 1