STRAVIČAN POŽAR U SVILOJEVU, ŠTETA PREKO MILION DINARA

APATIN DRUŠTVO HRONIKA VESTI

U dvorištu kuće Dragana Dukića, izbeglice iz Svilojeva, u subotu u jutarnjim časovima, izbio je stravičan požar u kojem je do temelja izgorelo nekoliko pomoćnih objekata, radionica, oštećeni drugi objekti, ali na sreću vatrena stihija nije zahvatila kuću u kojoj je u to vreme bio Drago, supruga Mira i sin Milorad. Uzrok požara se još ne zna. Izvesno je da u pomoćnoj prostoriji nije bilo radova prethodnog dana, nije bilo plina, eksplozivnog materijala, a sve instalacije su nove.

-Bilo je rano jutro u subotu, 9. decembra, kada su me komšije obavestile da se vidi dim u mom dvorištu u pomoćnom objeketu od oko 50 kvadrata. Bilo je vetra i susnežice pa se vatra koja je buknula mogla lako preneti na kuću. Na sreću moj sin je uspeo crevom da spreči širenje vatre a kasnije mu u pomoć pritekao  komšija. Vatrogasci su brzo došli ali je sve u jednom objektu praktično mojoj radionici za stolariju gde je i magacin sa svim alatkama progutala vatra. Potpuno je izgoreo  auto „opel vektra“, dvoja vrata na starom „golfu“, auto prikolica, rezervne  gume od auta. Zamrzivač veliki sandučar pun mesa jer je bio svinjokolj je potpuno izgoreo. Moj komplet alat za stolariju i sinov za moleraj, četiri pile, bušilice, hiltike, kompresor, freze, druge poljoprivredne alatke…-priča u očaju Drago Dukić, koji na pitanje novinara na koliko se šteta procenjuje i da li je sve bilo osigurano odgovara: Osim auta koji je pre dva meseca registrovan ostalo nije osigurano. Računajući  štetu procenjujemo na oko 10.000 evra. Objekti su legalizovani ali ne i osigurani-jada se Drago, koji je sve sticao mukotrpnim radom još od vremena izbeglištva od 1995. godine, gde je prvo bio u Apatinu, a poslednjih 11 godina u Svilojevu. Niko u familiji nije stalno zaposlen, on je 60 odsto invalid i bavi se stolarskim radovima, Mira je domaćica a sin povremeno radi molerske poslove. On i žena imaju ukupno od dve penziju iz Hrvatske  160 evra. Komšije pričaju da je reč o radnoj i vrednoj familiji koja je sve svojim rukama stekla.- Rade zemlju, Drago je dobar i vredan majstor. Dobar komšija kom god je trebao je pomogao. Mira je domaćica samo takva, koja stiže raditi u kući ali i na zemlji-kažu komšije.

Drago Dukic, pozar svilojevo (1) Dane Dukic, pozar u svilojevu (7) Drago Dukic, pozar svilojevo (8) Drago Dukic, pozar svilojevo (5) Drago Dukic, pozar svilojevo (4) Drago Dukic, pozar svilojevo (9) Drago Dukic, pozar svilojevo (12)