SRBIJA U EVROPSKOJ UNIJI DO 2025. – SMELA PROGNOZA

IZBOR IZ ŠTAMPE SRBIJA SVET VESTI

Usvojena je Strategija  za Zapadni Balkan za “Verodostojnu perspektivu proširenja za Zapadni Balkan i veći angažman Evropske unije u tom regionu”, u Strazburu.

Predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker još ranije je naveo da 2025. nije godina kada bi Srbija i Crna Gora “morale” da budu u EU, već da je to indikativni datum i ohrabrenje.

Uz ocenu da je  Srbija napredovala na evropskom putu i da bi do 2025. mogla postati članica, Strategija objašnjava korake koje  zemlja treba da preduzme kako bi završila proces pristupanja u perspektivi do 2025. godine.

“Druge zemlje Balkana  bi mogle da  sustignu Srbiju, ali sa Srbijom se već uveliko vode razgovori o pristupanju”, navodi se u tekstu ali i dodaje da će ta perspektiva konačno zavisiti od snažne političke volje, postizanja realnih i neprekidnih reformi, kao i konačnih rešenja za sporove sa susedima”, navodi se.

U Strategiji se navodi da bi do 2025. EU mogla da ima više od sadašnjih 27 članica ali da će brzina napredoavanja na tom putu zavisiti od pojedinačnih zasluga i konkretnih rezultata svake zemlje ponaosob, saopštila je EU.