СПРЕМИТЕ СЕ ЗА ЛЕДЕНЕ ДАНЕ, ТЕМПЕРАТУРЕ ДО МИНУС 15

APATIN SERVISNE INFORMACIJE SOMBOR SRBIJA VESTI

Од сутра, па све до средине следеће недеље хладно уз повремени снег, посебно јужно од Саве и Дунава. Метеоролог Марко Чубрило поред снега најављује јутарње мразеве, хладне ноћи, а могуће и ледене дане.
-У четвтрак јутро хладно и местимично магловито. У другом делу дана прво на северу, а у исто време и на југу и југозападу региона наблачење, док се после подне прво преко севера Хрватске и Србије очекује премештање јаког хладног фронта који доноси падавине, прво у облику кише која би брзо прелазила у снег, јак, а у зони фронта и олујан северни и северозападни ветар са ударима и око 25м/с и јаче захлађење.

Хладан фронт ће у току ноћи ка петку наставити да напредује ка југу доносећи брдско-планинском делу региона пролазан, али врло јак снег и снежну вејавицу. Највише снега се очекује на планинама средишње БиХ, југозападне Србије и северне Црне Горе, где би до петка после подне могло пасти и до 15цм новог снега. У низијама ће снега бити врло мало јер ће фронт преко овог дела региона прелазити веома брзо и снежне падавине неће дуго трајати или их неће бити. У четвртак дневни максимум од 0 до +6 степени Целзијуса, увече са севера јаче захлађење.

За викенд и почетком следеће недеље преко Велике Британије, средишње и северозападне Европе пружиће се јако поље антициклона. По источној периферији тог система из Русије ка нашем делу Европе спуштаће се врло хладан ваздух, а модели све више појачавау сигнал та развијање висинског циклона над Украјином и Еегејским морем.

-За наш регион то значи даље захлађење тако да ће за викенд, а посебно у првом делу следеће недеље дневни максимуми јако често остајати испод нуле, посебно над истоком региона, док ће на западу бити мало топлије. Снежне падавине се повремено очекују над већим делом Србије, БиХ, планинске Црне Горе и већег дела средишње и источне Хрватске, тако да над овим пределима низије до 25. јануара могу накупити до 5цм снега, чешће око 2цм, док би планински део региона добио између 6 и 16цм новог снега – каже Чубрило.
Биће ветровито уз појачан и јак северни ветар на копну, док ће дуж Јадрна бити олујне и орканске буре. Због врло јаког северног струјања снежне падавине, посебно ношене буром могу да се јави и уз саму обалу, док би и случају појачања сигнала за циклон оне могле бити и обилније, посебно у залеђу према Херцеговини и средишњој Црној Гори.

Због јаког ветра и више облака ноћни минимуми углавном до -15 степени Целзијуса на планинама, а на копну од -8 до -5 степени Целзијуса, али ће дневни максимуми вероватно бити испод просека и кретали би се од -5 до +2 степена Целзијуса.

Према крају месеца стоји сигнал за јачање антициклона ка нашем делу Европе, што би донело разведравање уз врло хладне ноћи и мало топлије дане осим у пределима где се магла дуже задржи.

Даљи развој синоптике за почетак фебруара је јако упитан и видећемо шта ће се наредних дан дешавати на прогностичком материјалу. Дугорочни ЕЦМWФ је сигнал за релативно топао фебруар вечерњим ажутирањем доста изменио и сада неко топлије време одлаже за други део следећг месеца или после 20.02.
Још данас доста сунца уз прохладно, али пријатно време, док затим долази нови налет зиме, посебно на планинама. Биће јаког и олујног северца, буре дуж Јадрана и повремених снежних падавина уз јаке јутарње мразеве и могуће “ледене дане” где максимум неће прелазити нулти подеок – навео је Чубрило у својој објави.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.