SOMBORSKI HIRURZI IZVELI PRVU LAPAROSKOPSKU OPERACIJU DEBELOG CREVA

APATIN DRUŠTVO SOMBOR VESTI

Hiruški tim Opšte bolnice Dr Radivoj Simonović iz Sombora u saradnji sa docentom Medicinskog fakulteta dr sci med hirurg Aleksandrom Gluhovićem izveo je prvu laparoskopsku operaciju debelog creva u ovoj ustanovi.

Reč je o operaciji kojom se specijalnim instrumentima kroz rupice ulazi u stomak i uklanjaju bolesni delovi debelog creva. Prednost ovakve operacije su značajno manja operativna trauma i veoma brz postoperativni oporavak pacijenta. Laparoskopska hirurgija kolona i rektuma je standardna hirurška procedura u brojnim zdravstvenim ustanovama širom Evrope a u poslednje vreme i u Republici Srbiji.

Operaciju je izveo docent Medicinskog fakulteta dr sci med hirurg Aleksandar Gluhović uz asistenciju hirurga somborske bolnice dr Siniše Zarića, anesteziologa dr Vesne Grabovičkić i čitavog hirurškog tima, instrumentarki i anestetičara Opšte bolnice.

Kako objašnjava dr Siniša Zarić, hirurg i šef Odseka aseptične hirurgije, laparoskopska operacija debelog creva svrstava somborsku bolnicu među prve u regionu.

-Prvi put u našoj bolnici je 04, januara 2018 godine urađena laparoskopska operacija debelog creva, laparoskopska resekcija rektuma i tako smo postali jedna od prvih regionalnih bolnica u kojoj je to obavljeno. Operacija je urađena po važećim hirurškim protokolima.

Prema njegovim rečima ovim operativnim zahvatom se pored smanjenja hirurške traume i postoperativnog stresa maksimalno skraćuje i bolničko lečenje što je veoma značajno za pacijente kojih se u somborskoj bolnici zbog maligne i benigne bolesti debelog creva godišnje operiše oko 150. On se zahvalio direktoru Opšte bolnice Dr Draganu Rastoviću na podršci pri uvođenju ove hirurške procedure koja će se u ovoj ustanovi kontinuirano obavljati.

Laparoskopske operacije su vrsta minimalno invazivne hirurgije koja se izvodi kroz nekoliko manjih otvora na trbuhu. Specijalizovana kamera sa fiberoptičkim vlaknima se uvodi kroz jedan od tih otvora da bi se vizuelizovala unutrašnjost trbuha. Kroz druge otvore uvode se hirurški instrumenti kojima se operacija izvodi. Prednost ove metode je i u tome što pacijenti iste večeri nakon operacije počinju da ustaju, sledećeg dana već mogu da jedu tečnu, zatim kašastu, pa čvrstu hranu. Imaju mnogo manje bolova i izlaze iz bolnice peti dan.