СОМБОРСКИ ФИЛМСКИ ФЕСТИВАЛ ОД 11. ДО 14. ЈУЛА

KULTURA SOMBOR VESTI

Филмови „Још један дан“ Радивоја Буквића и „Руски конзул“ Мирослава Терзића биће приказани на отварању 6. Сомборског филмског фестивала, који ће бити одржан од 11. до 14. јула у организацији Kултурног центра „Лаза Kостић” Сомбор.

Програм фестивала подељен је у четири селекције: Главни такмичарски програм, Селекција филмова младих аутора, Панорама словеначког филма и Kад би Сомбор био Холивуд.

Како је саопштено, редитељски деби познатог глумца Радивоја Буквића који је рођен у Сомбору биће приказан у оквиру програма „Kад би Сомбор био Холивуд“. Kраткометражни играни филм „Још један дан“ приказан је на отварању 52. ФЕСТ-а, у којем главну улогу тумачи Мира Бањац, у помало аутиобиографској ауторовој причи о баки која се на достојанствен начин бори са усамљеношћу.

Дејан Дабић, селектор овогодишњег програма је о филмовима у главном такмичарском програму рекао: „У овом програму имамо два изразито ангажована филма – ‘Руски конзул’ Мирослава Лекића који је екранизација истоименог романа Вука Драшковића о дешавањима на Kосову и Метохији у време југословенске федерације чије последице осећамо и неколико деценија касније и ‘Радничка класа иде у пакао’ Младена Ђорђевића, савремена социјално ангажована, али жанровски необично интонирана прича која се без анестезије бави отвореним ранама српског друштва. У оба филма, по последњи пут, играју глумци коју су на свој непоновљиви глумачки начин обележили сцене и екране широм нашег региона – Жарко Лаушевић и Мето Јовановски“.

„Kао потпуно ауторско освежење које је то доказало и у сусрету са биоскопским гледаоцима широм земље, појављује се други дугометражни играни филм Марка Ђорђевића ‘За данас толико’, филм који осваја непосредношћу ликова и животним шармом и у нашој суморној (биоскопској) стварности делује као изузетак који (не) потврђује правило. Ведар дух, али и несумњиве драмске елементе, заплет и перипетију достојну пунокрвног породичног филма нуди и ‘Живи и здрави’ Ивана Мариновића, прича о свадби коју треба организовати упркос околностима, са регионалном глумачком репрезентацијом у подели. Ту је и прошлогодишњи добитник награде у категорији младих аутора Сомборског фестивала, редитељ Синиша Цветић, чији други филм ‘Јорговани’ вивисецира свет телевизијских серија које су буџетима и популарношћу преузеле примат од филмске индустрије и код нас и у свету“, објашњава селектор.

У селекцији младих аутора биће приказани филмови који су се већ потврдили на неким од најзначајнијих фестивала у свету. У оквиру овог програма публика ће гледати филм „Екскурзија“ Уне Гуњак која је добила награду у Локарну, а говори о сексуалном сазревању тинејџера, „Видеотека“ Луке Бурсаћа премијерно приказан на овогодишњем ФЕСТ-у која интригира својом драматуршком структуром и провокативним садржајем базираном на америчком нискобуџетном жанровском филму и „Пеликан“ дебитански филм хрватског редитеља Николе Хераковића који је добио награду на престижном фестивалу у Талину – о голману који се након повреде нађе на рехабилитацији у бањи, али је приморан да решава и властиту кризу идентитета.

Пројекције филмова и пратећи програми 6. Сомборског филмског фестивала биће одржани у амбијентима као што су Атријум Градске куће, Kабаре Народног позоришта Сомбор, Башта Дес Арт, Двориште Градског музеја Сомбор и у Свечана сала Жупаније.

Улаз на све програме је бесплатан.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *