СОМБОРСКА БОЛНИЦА ДОБИЛА ЈЕДИНИЦУ ЗА МОЖДАНИ УДАР

DRUŠTVO SOMBOR VESTI

Општа болница „Др Радивој Симоновић“ Сомбор је пршлог лета из сопствених средстава извршила низ радова на објектима који се налазе у болничком комплексу на Апатинском путу. Један од важнијих пројеката био је реконструкција и адаптација простора у којем је предвиђено да буде смештена новоформирана Јединица за мождани удар, као и опремање ове јединице адекватном медицинском опремом и новим, електричним креветима. У протеклих годину дана особље Одељења је едуковано по међународним стандардима предвиђеним за лечење пацијената са можданим ударом, а у плану је и набавка апарата за ултразвучни преглед крвних судова врата, чиме ће се олакшати дијагностички поступак.

Захваљујући свему наведеном, на Одељењу за неурологију Опште болнице „Др Радивој Симоновић“ Сомбор почела је са радом Јединица за мождани удар која је опремљена са шест болесничих постеља за збрињавање пацијената по принципима полуинтензивне неге, са савременим мониторима, инфузиним пумпама и пратећом опремом.

„Значај збрињавања пацијената у Јединици за мождани удар је у раној детекцији фактора који могу бити узрок можданог удара, а што ће одредити начин лечења. Пацијенти ће проводити 24 до 72 сата на континуираном мониторингу виталних параметара, у зависности од тежине клиничке слике и могућих етиолошких фактора. Праћење пацијената који су лечени у специјализованим Јединицама за мождани удар показало је да је опоравак бољи и бржи, са мањим компликацијама и мањим морталитетом. Са овим циљевима и наша Јединица почиње са радом“, кажу из сомборске болнице.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.