СОМБОР СМРТОНОСАН ЗА БИЦИКЛИСТЕ

APATIN SOMBOR VESTI

Највећи проценaт повређивања и страдања бициклиста у саобраћају у Сомбору. За седам месеци лакше и теже повреде задобило више од 50 возача на два точка.

ГРАД Сомбор спада у групу градова с највећим процентом повређивања и страдања бициклиста у саобраћајним незгодама у Србији. Ову црну статистику потврдила је Агенција за безбедност саобраћаја. Осим Сомбора, у тој групи се налазе Нови Сад, Суботица и Шабац, с тим да је највећи број погинулих бициклиста забележен у Шапцу. Возачи бицикала кажу да би се оваква ситуација највероватније променила када би Сомбор имао довољно бициклистичких стаза и када би постојеће стазе биле функционалне, односно безбедне за вожњу бицикла.

Према подацима сомборске полиције, од почетка ове године на подручју Западнобачког округа погинуло је двоје бициклиста, док је тешке телесне повреде задобило 14, а лакше повреде 37 возача двоточкаша. Статистика показује да током прошле године на овом подручју ниједан бициклиста није погинуо, док је повређено било 73 возача двоточкаша. У 2017. погинуло је троје бициклиста, а повређено је чак 90. Највећи број саобраћајних незгода у којима су учествовали бициклисти догодио се у улицама око самог центра града, где је и највећа фреквенција саобраћаја, као и у селима Кљајићево и Бездан.

Сомбор очигледно вапи за новим стазама. Једина потпуна и функционална стаза је она на Апатинском путу, док је стаза око венаца небезбедна, испрекидана и јако је тешко укључити се на њу или безбедно сићи са ње, жале се бициклисти.

Антонио Ратковић, заменик градоначелнице Сомбора, који је и на челу градског Савета за безбедност саобраћаја, објаснио је да је ове године урађен елаборат бициклистичких стаза, који је пописао све постојеће бициклистичке стазе, као и могућност за пројектовање нових.

-Приоритет изградње бициклистичких стаза је одређен стањем безбедности по учеснике у саобраћају. На основу тих параметара предложене су улице за израду пројектно-техничке документације. За ову годину планирана је израда пројекта за Војвођанску улицу и Стапарски пут, чију изградњу планирамо током наредног периода – каже Ратковић.

ПРЕ ПОДНЕ НАЈКРИТИЧНИЈЕ

ОКО 90 одсто саобраћајних незгода у којима су учествовали бициклисти догодило се у насељеном месту, а преосталих 10 одсто ван насељеног места. Највише ових саобраћајних незгода евидентирано је у августу, септембру и октобру, а најугроженији дани били су петак, понедељак и уторак. Најчешће време саобраћајних незгода у којима учествују бициклисти су преподневни сати, а највише саобраћајних незгода изазвали су возачи бицикла старији од 65 година,наводе у полицији.

Извор: Вечерње новости

2 thoughts on “СОМБОР СМРТОНОСАН ЗА БИЦИКЛИСТЕ

  1. PA ŠTA VREDI BICIKLISTIČKA NA APATINSKOM PUTU U SOMBORU KADA SVI VOZE PORED KUCA IZ KOJIH IZLAZE KOLA A NARAVNO BICIKLISTI NEGLEDAJU ,I OPET JE KRIV VOZAČ,A KADA IH OPOMENEŠ BUDE SVAŠTA.

  2. Прво би требало све бициклисте на обуку. Не знају основна правила саобраћаја, а о саобраћајним знацима и да не причамо.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *