СКУПЉАЈУ ПОТПИСЕ ЗА ФОРМИРАЊЕ “ПОЛИЦИЈЕ ЗА ЖИВОТИЊЕ”

APATIN DRUŠTVO SRBIJA VESTI

Волонтери покрета “Левијатан” из Апатина кренули су са прикупљањем потписа за петицију којом се од Скупштине Србије тражи имена закона о Добробити животиња након којег би било могуће формирање “полиције за животиње”.

-Већ дуже време круже приче о овој теми, потписују се петиције по друштвеним мрежама, али овај пут је “Левијатан” на препоруку Скупштине Републике Србије одлучио да направи петиција и уколико је грађани подрже, радиће се на оснивању полиције за животиње односно допуни закона о добробити животиња, који би то омогућио- каже волонтерка покрета “Левијатан”, Светлана Кукић Ерор.

Она је током гостовања у програму Радио Дунавау објаснила шта би се добило изгласавањем ове петиције као и шта би биле надлежности “Полиције за животиње” .

-Уколико се скупи довољан број потписа измена закона ће ићи у скупштинску процедуру и наша петиција ће вероватно бити прихваћена. Тим изменама закона казне би биле знатно оштрије него до сада. Добили смо зелено светло од скупштине за прикупљање ових потписа што наших неколико волонтера већ увелико ради. Такође постоје наши пунктови где смо оставили обрасце које грађани могу да потпишу и подрже нашу иницијативу. – каже Светлана Кукић Ерор.

Петицију можете потписати у “Апа-вет”, “Пиано бар”, Студио “Дајмонд”, пет маркет “Мау-Вау”, у “Арт” теретани и студију лепоте, као и у кафеу “Арт”, беби бутик “Мамина маза”, “Пан-вет”.

Светлана каже да уколико вас било ко контактира са оригиналним формуларом можете потписати код њега, као и да волонтери не носе посебна обележја и акредитације јер су средства усмерена на помоћ у спашавању животиња а не на штампање акредитација, плаката и других материјала.

Како сазнајемо извештаји о броју прикупљених потписа се свакодневно ажурирају, оквирног рока за завршетак петиције нема, а организатори се надају да ће у што краћем року прикупити довољан број потписа како би се петиција нашла пред посланицима у Скупштни Србије.

-Ми сами морамо да направимо први корак, у овом случају како не би било паса на улици, што је велики проблем. Морамо направити органе који ће да заведу ред. Бројни власници паса у Апатину не чипују и не вакцинишу своје љубимце. Због тога их не можемо санкционисати када их избаце на улицу. Уколико би постојали органи, у овом случају полиција за животиње која би контролисала да ли су пси чиповани онда бисмо у сваком тренутку знали ко је избацио пса на улицу. Тај неко би био кажњен, а пас збринут или враћен свом власнику јер догађа се и да животиња сама побегне. Мишљења сам да би овакво поступање смањило број паса луталица. – изјавила је Кукић Ерор.

КОМУНАЛНА ИСПЕКЦИЈА – РАДИМО СВЕ ШТО ЈЕ ЗАКОН ПРОПИСАО

***Поводом ове теме разговарали смо и са Драганом Стамболијом, Руководиоцем одељења послова инспекције из области заштите животне средине. -Нисам детаљно упућена у тему али када је у питању Комунална иснпекција ми радим осве што је законом прописано. Надлежности које би имала та новооснована полиција за животиње већ раде комунални инспектори који по пријави излазе на терен, пишу пријаве које се на крају предају МУП-у који на основу доказа одлучује да ли се подноси пријава за кривично дело. У нашој надлежности је и пријава и организација хватања паса луталица који се након тога одвозе у прихватилишта. Оваква и слична удружења очекују азиле у којима би животиње биле неговане до краја живота али такви услови су тренутно, бар са оне финансијске стране, немогући. Дешавало нам се да удружења као малтретирање животиња пријаве и хватање паса луталица мрежама од стране надлежних шинтерских служби. – каже Стамболија.***

Наша саговорница каже да има много људи који лоше трерирају псе и оних који мисле да их је дозвољено малтретирати, тући и убијати. -Пре пар дана је завшено суђење двојици оптужени за клање пса. Осуђени су на максималну казну од годину дана, али пошто су већ у истражном затвору провели три месеца они ће се након седам месеци поново наћи на слободи. Сматрам да је ова казна мала, јер онај ко повреди животињу потенцијално може да науди и човеку.- завршава Светлана Кукић Ерор.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.