SKUP SINDIKALACA PIVARE

APATIN EKONOMIJA VESTI

Oko pedesetak članova sindikata Pivare prisustvovalo je sastanku u restoranu “Dado” na kome su govorili pozvani gosti Miodrag Bradonjić, potpredsednik Samostalnog sindikata zaposlenih u poljoprivredi i prehrambenoj industriji i Žika Žiavadinović, iz udruženja građana “Stop mobing Srbija”. pivarci bradonjić i ličina

Bradonjić je ukazao na zanačaj sindikalne organizovanosti zaposlenih.-Sindikat nisu više polutke i ogrev. Sindikat je organizacija koja se treba boriti za bolje uslove rada, bolje zarade, socijalni dijalog, aktivno učešeće u pregovorima oko kolektivnih ugovora…Sindikat Apatinske pivare samo je nakratko, dva meseca, bio učlanjen u Samostalni sindikat, a sada deluje samo autonomno u okviru preduzeća što nije dobro, jer tako ima manji uticaj. Zbog toga treba pružiti podršku aktuelnom sindikalnom rukovodstvu u Pivari da se priključi familiji strukovnog Samostalnog sindikata u oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije, kome po svojoj delatnosti pivarci pripadaju,  a zbog pomoći koju im može pružiti ovaj sindikat u njihovim aktivnostima-rekao je Bradonjić.

Živadinović je govorio o tome šta je mobing, kao psihički teror radnika, i načinima na koji se on može rešavati.-Naše udruženje Stop mobing Srbija ima 76 hiljada članova. Mu pružamo pravne i savetodavne usluge, posredujemo kod poslodavca po prijavama radnika, zastupamo ih ako je potrebno na sudu. Članarina u udruženju je 35 dinara na mesečnom nivou a za članstvo je potreban sporazum sindikata i udruženja-rekao je pored ostalog Živadinović, navodeći brojne primere mobinga i kako se on može prepoznati te šta je potrebno da bi se na eventualnom sudu dokazao.

Na skupu se nisu mogli čuti primeri konkretnog mobinga, kao što eksplicitno nije pominjano pitanje zarada, kako su pre ovog sastanka kružile priče po čaršiji.

pivarci 3 pivarci 2 Pivarci 1 Pivarci