САРАЧКИ ЗАНАТ У ЕМИРАТИМА

DRUŠTVO VESTI ZAPADNOBAČKI OKRUG

ПОЗНАТИ сарач Никола Ђуран(48) из Сомбора, на предлог Министарства културе и Етнографског музеја из Београда, од почетка децембра, представља Србију на Фестивалу културног наслеђа Шеик Зајед, који организује Фондација „Калифа бин Зајед ал Нахјан“. Фестивал се по девети пут одржава између Абу Дабија и Дубаија, а трајаће до 27.јануара.

Овај фестивал представља једну од најпосећенијих културних манифестација у Уједињеним Арапским Емиратима. Имајући у виду добре односе између Србије и Уједињених Арапских Емирата, фондација“ Калифа бин Зајед ал Нахајн“, позвала је представнике старих традиционалних заната из Србије.

-Моја обавеза као учесника фестивала јесте да два месеца , колико траје фестивал, приказујем поступак израде производа сарачког заната, ручно кројење коже, ручно шивење, обраду, лепљење , дуборез, плетење-казао нам је Ђуран пре одласка на ову манифестацију.

Ђуран се нада да ће на најбољи начин представљати сарачки занат, а истовремено Србију и град Сомбор, који му је дао несебичну подршку путу на манифестацију.

Никола је занат наследио од оца Јована, који је отишао у пензију крајем 1988.године и наставља традицију надалеко чувену сарачку породицу Ђуран из Сомбора.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *