SAOPŠTENJE PREDSEDNIKA OPŠTINE POVODOM LICITACIJE POLJOPRIVREDNOG ŽEMILJIŠTA

APATIN DRUŠTVO VESTI

Povodom predstojeće licitacije državnog poljoprivrednog zemljišta predsednik opštine  Apatin Radivoj Sekulić  izdao je saopštenje u kome se navodi da su sastancima sa poljoprivrednim proizvođačima koji su održani 12 i 17. avgusta 2016. godine utvrđene sledeće činjenice:

-Da većina poljoprivrednih gazdinstava koja zakupi državno poljoprivredno zamljište koristi isto shodno Zakonu o poljoprivrednom zemljištu.
-Da pojedina poljoprivredna gazdinstva sa područija opštine Apatin koja zakupljuju državno poljoprivredno zemljište u prvom krugu licitacije bez ikakvih pravovaljanih ugovora ustupaju to zemljište zakupcima iz Stapara, Sombora, Brestovca i okolnih mesta na korišćenje.

Zbog važnosti ove oblasti proizvodnje za naš region koristićemo sve pravno tehničke mogućnosti da sprečimo zloupotrebe i pomognemo u otkrivanju i sankcionisanju lica koja vrše gore navedene radnje.U tom smislu imamo apsolutnu podršku nadležnih pokrajinskih i državnih organa iz oblasti poljoprivredne inspekcije i poreske uprave.

Shodno izloženim stavovima učinićemo sve da licitacija državnog poljoprivrednog zemljišta koja će početi 22. avgust 2016. godine bude sprovedena u interesu poljoprivrednih gazdinstava i pravnih lica sa teritorije naše opština u skladu sa Zakonom o poljoprivrednom zemljištu.

Na kraju ovog saopštenja dužan sam da navedem podatak da će po prvi put u istoriji biti opredeljena sredstva iz budžeta za subvencionisanje kamata na način da korisnici kredita neće imati troškove odobravanja kredita i troškove kamata.

Licitacija državnog zemljišta, Apatin 2015