REALIZOVAN ISTRAŽIVAČKI DEO PROGRAMA ZA PREVENCIJU I KOREKCIJU TELESNIH DEFORMITETA DECE PREDŠKOLSKOH UZRASTA

APATIN DRUŠTVO VESTI

U okviru posebnih programa vaspitno-obrazovnog rada, planiranih Godišnjim planom rada Predškolske ustanove “Pčelica”, stručni saradnici za fizičko obrazovanje, profesori fizičkog vaspitanja, Dejan Smiljanić i Bojan Solać, realizovali su u proteklom periodu istraživački deo Programa za prevenciju i korekciju telesnih deformiteta dece predškolskog uzrasta.

U periodu od 14. januara do 7. marta 2013. godine vršeno je testiranje motoričkih sposobnosti dece i pregled njihovog držanja. Proveravan je njihov posturalni status.

PROFESOR2

Od 678 dece, koliko je upisano u PU “Pčelica” u ovoj školskoj godini, pregledom je obuhvaćeno 562 dece, a što predstavlja 80,3 %.

Testom su bila obuhvaćena deca uzrasta od 3 do 6 godina starosti u svih devet objekta na području apatinske opštine.

PROFESOR3 – Motoričke sposobnosti i pravilno držanje tela usko su povezani. Pravilnim i sistematskim fizičkim vežbanjem dolazi do pravilnog razvoja mišićno-koštanog sistema i razvoja normalnih fizioloških krivina. Motoričke sposobnosti su komleksne sposobnosti koje se ispoljavaju u kretanju, zavise od vrste kretanja, individualnih potencijala i njihove razvijenosti. Postoje bazične ili urođene i specifične ili stečene – kaže profesor Dejan Smiljanić.

– Cilj testiranja bio je utvrđivanje trenutnog stanje motoričkih sposobnosti dece, kao i dinamika razvoja motoričkih sposobnosti dece od 3 do 6 godina starosti – rekao je profesor Bojan Solać.

Dobijeni rezultati pokazali su da postoji značajna razlika u motoričkim sposobnostima između dece na selu i u gradu gledajući uopšteno i uzimajući u obzir uzrast ispitanika.

Kada je u pitanju dinamika razvoja motoričkih sposobnosti dece od 3 do 6 godina, na osnovu dobijenih rezultata, došlo se do zaključka da se prosečne vrednosti povećavaju paralelno sa odrastanjem dece.

– Stanje kod dece, koje je bilo predmet ovog istraživanja, veoma je loše. Podaci ukazuju na to da je prevashodno zadatak vaspitača u ustanovi, ali i obaveza roditelja kod kuće, da mališane upute u pravilno držanje tela pri sedenju, hodanju i fizičkim aktivnostima. Za očuvanje i unapređenje zdravlja dece neophodno je pravilno i sistematsko fizičko vežbanje – ističe profesor Smiljanić.

PROFESOR4

– Preventivno vežbanje preporučuje se radi sprečavanja pojave nepravilnog držanja tela. Korektivnim vežbama mogu se sanirati posturalni i drugi poremaćaji. One na ovom uzrastu imaju izvanredan značaj, jer pružaju brže i dobre rezultate – dodaje profesor Solać.

Veselin Mašić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *