РАЗМАТРА СЕ МОГУЋНОСТ ОНЛАЈН НАСТАВЕ ОД СЕПТЕМБРА

APATIN DRUŠTVO SOMBOR VESTI

Већ имамо разрађене планове за старије основце, средњошколце и студенте, са њима неће бити проблема, каже министар просвете.

Републички кризни штаб за сузбијање ковида 19 требало би наредних дана да разматра могућност да од септембра ђаци, уместо у школске клупе, поново седну пред екране телевизора и рачунара, односно да настава поново буде организована онлајн.

Како за „Политику” каже министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић, са својим тимовима увелико дискутује о могућем увођењу онлајн наставе од 1. септембра. Било би, како појашњава, поштено да Министарство просвете потпуно спреми и ту опцију јер имају добру платформу и услове да поново покрену часове од куће.

– То још није била тема на седницама Кризног штаба, па не могу ништа детаљније да вам кажем, али намеравам да је покренем на састанку тог тела у току јула и да се активније посветимо и том питању. Већ имам разрађене планове за старије основце, средњошколце и студенте, са њима неће бити проблема. Могли бисмо да им уведемо комбиновани наставни режим у оквиру ког би део градива учили од куће, а само повремено, подељени у групе, долазили у образовне установе. Ђаци од првог до четвртог разреда су већи проблем јер не могу сами да буду код куће и за њих морамо до 1. септембра спремити више наставних сценарија. Наш онлајн наставни систем поредим са немачким и словеначким моделом и мислим да смо се добро прилагодили на овај нови начин рада – истиче Шарчевић.

Иначе, већ се снимају и лекције за онлајн наставу за нову школску годину, а како је раније изјавио новинарима министар Шарчевић софтвер и 70 рачунара је код наставника и професора коју у својим домовима снимају часове који могу служити и ђацима који оправдано изостају из школе, али и у случају да због епидемије вируса корона поново буде потребно да се школа пребаци у онлајн режим рада.

Оно што тренутно преокупира део ђака, али и њихове родитеље, свакако су матурске вечери, као и недоумица колико су такве прославе уопште безбедне у садашњим епидемиолошким условима када се, нарочито у великим градовима, данима бележи пораст броја новооболелих. Матурске вечери засад нису децидно забрањене, али би било мудро да се све планиране прославе тог типа обуставе и да матуранти издрже без славља бар још две седмице, порука је министра Младена Шарчевића. Како је појаснио за „Политику”, таква одлука била би у складу са препоруком Кризног штаба.

– Битно је да се ђаци не окупљају бар још петнаестак дана, па крајем јула и у августу нек славе колико хоће. Ако сада славе било у затвореном или на отвореном простору, не сме их бити више од 200, сви морају носити маске и бити на дистанци. Не верујем да би се некоме свидела таква прослава матуре – истиче Шарчевић.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *