РАСТОЈАЊЕ ИЗМЕЂУ КЛАДИОНИЦА 100 МЕТАРА, НАЈМАЊЕ 200 МЕТАРА ОД ШКОЛЕ

APATIN EKONOMIJA VESTI

Растојање између две кладионице, односно између кладионице и аутомат клуба или играчнице, неће моћи да буде мање од 100 метара, предвиђено је предлогом Закона о играма на срећу који је у скупштинској процедури.
Нови закон предвиђа да такви локали и даље неће смети да буду ближи од 200 метара некој школи.

Предвиђено је да приређивање игара на срећу мора бити друштвено одговорно и усмерено ка заштити малолетника, превенцији болести зависности код учесника у играма на срећу и ка заштити података о личности учесника у играма на срећу. Прецизирано је да су приређивачи дужни да на најефикаснији начин спроводе забрану учествовања малолетника у играма на срећу.

Обавеза је сваког приређивача да унутар објекта у коме приређује игре на срећу у непосредној близини улазних врата истакне постер величине 100 пута 80 центиметара, на којем је одговарајући текст о превенцији болести зависности, као и контакт подаци установе коју је Министарство здравља сертификовало за лечење болести зависности од игара на срећу.

Предвиђено је да уз оглашавање и рекламирање класичних и посебних игара на срећу иде и обавештење о забрани учествовања малолетнка и текст упозорења о превенцији болести зависности.

Влада може дати највише десет дозвола за приређивање игара на срећу у играчницама, односно касинима и то правном лицу које, поред испуњења осталих услова, има основни капитал не мањи од милион евра у динарској противвредности. Дозвола се издаје на десет година, уз могућност продужења, али и одузимања.

Ради осигурања исплате добитака и наплате накнада, приређивач посебних игара на срећу у играчницама мора у периоду за који је дата дозвола у банци са седиштем на територији Србије да има наменски депозит у износу од најмање 300.000 евра у динарској противвредности по играчници или банкарску гаранцију на тај износ. Предвиђено је и да мора свакога дана када се приређују игре обезбедити у благајни ризико депозит у износу од најмање 50.000 евра у динарској противвредности.

Приређивач је дужан да обезбеди непрекидан видео и аудио надзор са снимањем над свим столовима за игре на срећу, благајне и уласка – изласка у играчницу, као и видео надзор над аутоматима за игре на срећу, играчима и посетиоцима. Дужан је да снимке видео надзора чува тридесет дана, а по налогу Управе за игре на срећу и дуже.

Предвиђено је да игре на срећу на аутоматима могу приређивати правна лица са седиштем на територији Србије чија је регистрована претежна делатност коцкање и клађење, на основу одобрења. Одобрење може добити правно лице које, поред испуњења осталих услова, има основни капитал не мањи од 250.000 евра. Приређивач може стављати у употребу аутомате за игре на срећу који су у његовој својини или закупу, односно лизингу.

Приређивач игара на срећу на аутоматима мора у периоду за који је одобрење издато имати у банци са седиштем на територији Србије наменски депозит у износу од 500 евра динарске противвредности по аутомату или банкарску гаранцију на тај износ. Изузетно, приређивач који поседује најмање 2.000 аутомата, може имати наменски депозит или поседовати банкарску гаранцију на износ од милион евра у динарској противвредности.

Такође, мора свакога дана у коме се приређује игра обезбедити ризико депозит у благајни у износу од најмање 100 евра у динарској противвредности по аутомату. Прецизирано је да аутомати који се први пут стављају у употребу не могу, у тренутку прибављања, бити старији од годину дана.

За кршење закона предвиђене су новчане казне које се крећу од 100.000 до два милиона динара.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *