РАДОВИ МИЛОРАДА БЛАНУШЕ – МИЦИНА У АПАТИНСКОЈ ГАЛЕРИЈИ

APATIN KULTURA VESTI

У апатинској галерији “Меандер” 24. августа 2023. године од 20 часова ће бити отворена изложба радова из циклуса Подводна пространства, аутора Милорада Блануше – Мицина.

Милорад Блануша – Мицин је рођен 1949. године у Апатину, а 1980. године је дипломирао конзервацију на Вишој педагошкој школи у Београду – група за Ликовно образовање, док је сликарство на истој школи учио у класи Милуна Митровића. Од 1979. и 1985. године боравио је у Паризу на стручном усавршавању у “La Maison des Artistes”, а његово уметничко деловање обухвата дела настала у медијима сликарства и скулптуре. Излагао је на 11 самосталних и преко 100 групних изложби у земљи и иностранству, а учесник је и организатор уметничких колонија. Добитник је више награда и признања међу којима су: “Октобарска награда Општине Апатин” за ликовно стваралаштво 2012. године, а исте године је добио и “Награду за најбољу изложбу Општине Апатин”. Члан је IАА при UNESCO (Париз, Француска) и УЛУС-а.

Тема Бланушиног ликовног стваралаштва је екологија, пошто је од ране младости преокупиран проблематиком очувања животне средине. Од 1975. године па до данас, настајали су радови у различитим техникама: слике, пастели, цртежи и скулптуре, који су рефлектовали фокус ауторовог ликовног истраживања о темама које су везане за опасност на глобалном нивоу: загађења, пандемије, ратови, могућност нуклеарне катастрофе… У новом циклусу слика који се стилски може сврстати у асоцијативну апстракцију, преовладава црвени колорит слојевитог и богатог бојеног наноса, што је ново у мом ликовном изразу. Пастуозно и густо нанета црвена боја симболички представља упозорење за човечанство, црвени аларм за опасност, на могуће катастрофалне последице које наше неодговорно понашање изазива у свету који нас окружује и који представља извор живота.

“Горућа савест ми не дозвољава да ћутим. Оно што као уметник могу да урадим јесте да преузмем улогу борца против уништења природе и да кроз то своје оруђе деловања емитујем снажну поруку, односно опомену данашњем човеку да престане са уништавањем флоре и фауне – исконског извора живота за све нас на планети Земљи”, каже Милорад Блануша – Мицин.

Поставка у Апатину ће бити актуелна до 7. септембра.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *