ПРВИ ПУТ У АПАТИНУ “СПОРТСКЕ ИГРЕ МЛАДИХ” – ОКО 500 ОСНОВАЦА ЋЕ СЕ ТАКМИЧИТИ У ПЕТ ДИСЦИПЛИНА

APATIN OSTALI SPORTOVI SPORT VESTI

У Апатину ће ове године први пут бити одржане “Спортске игре младих”, које се у оквиру пројекта “Караван радости и пријатељства” већ десету годину заредом организују у више градова и места Србије. Манифестација ће бити одржана 02. јуна 2023. године, а свечано отварање ће бити уприличено од 9 часова на тргу “Никола Тесла”. Након тога, учесници манифестације ће продефиловати центром Апатина, све до Техничке школе са домом ученика, где ће у 10 часова почети спортска такмичења.

Дисциплине у којима ће се основци од првог до осмог разреда такмичити су атлетика – трка на 60 метара и дечаци и девојчице, фудбал “Coca-cola Kup” и дечаци и девојчице од петог до осмог разреда, мали фудбал од првог до четвртог разреда само дечаци, улични баскет 3 на 3 и дечаци и девојчице и између две ватре, деца од првог до четвртог разреда.

Такмичење које ће бити одржано 02. јуна је у принципу градско финале основних школа са територије општине Апатин, јер су у све четири школе апатинских села, као и у Основној школи “Жарко Зрењанин” Апатин већ одржана интерна такмичења, а најбољи ће сада наступити у поменутом финалу.

Секретар Спортског савеза општине Апатин Радомир Радујко је рекао да ће на “Спортским играма младих” учешће узети велики број ђака основних школа са територије општине Апатин, и нагласио да ће победници стећи право наступа на регионалном такмичењу.

-У десетој јубиларној години “Каравана радости и пријатељства”, Апатин је добио прилику да буде домаћин “Спортских игара младих”, а ја се надам да ћемо све добро организовати што ће нам омогућити да и наредне године одржимо ову манифестацију. Имамо одличне услове, а апатинска Техничка школа нуди могућност за одржавање свих такмичења, тако да ће тамо бити реализоване све дисциплине. Одзив је јако добар у готово свим спортовима који су на програму, тако да ће учествовати око 500 дечака и девојчица. У апатинској Основној школи 02. јун је чак проглашен за дан спорта, тако да неће бити наставе, а план је да сва деца која не учествују у такмичењу ипак дођу на терене Техничке школе и бодре своје другаре. Очекивано, највећу пажњу дечака је привукао фудбал, па чак и девојчице имају неке екипе у овом спорту. Такође, велико интересовање влада и за игру између две ватре, где су учитељице формирале екипе и очекујемо да ће то бити на високом нивоу. Све ово треба да прати игра, рекреација и забава, али наравно сви воле да победе, тако да неће недостајати ни такмичарског духа. Сва деца ће имати мотив, јер ће се најбољи са надметања у Апатину пласирати на ррегионално такмичење, које је квалификационо за државно, док ће међународно такмичење “Спортских игара младих” бити одржано у Сплиту, објаснио је Радујко.

Он се захвалио Општини Апатин и запосленима у основним школама са територије Апатина, што су подржали ову спортску манифестацију, која у основи има упознавање, дружење, и стицање нових пријатељстава међу децом.

-Деца се током ових игара упознају са вршњацима из других градова, региона, па чак и држава, остварују пријатељства која остају и касније се само надограђују. Ако се ове године покажемо као добри домаћини, наредне ћемо можда добити прилику да организујемо и већи ниво овог такмичења, рецимо регионално. Желим пре свега да се захвалим Општини Апатин што нас је подржала у свему овоме, затим директорима школа, учитељицама и наставницима физичког васпитања, јер без њих неби било ништа од свега овога, закључио је секретар Спортског савеза општине Апатин Радомир Радујко.

Заменик председнице општине Апатин, Радован Ђукић је изразио задовољство што је Локалној самоуправи припала част да ове године буде домаћин манифестације која за циљ има промоцију и укључивање што већег броја деце и младих у спортске и рекреативне активности.

-Општина Апатин је иницирала учешће у овом пројекту, који је само још један у низу ствари које наша деца из основних школа могу и требају да спроводе. “Спортске игре младих” су прилика да ученици на најбољи могући начин покажу своја спортска умећа и да се баве спортом, како би занемарили све друге нежељене облике понашања, закључио је Ђукић.

Након што основци заврше са такмичењима, затварање “Спортских игара младих” у Апатину биће организовано на тргу “Никола Тесла”.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *