PRUGA SONTA – BAČKI BREG, MOGLA BI DA BUDE VOJVOĐANSKI “ŠARGAN”

APATIN DRUŠTVO VESTI

Predstavljen atraktivan projekat buduće turističke pruge Sonta – Apatin – Sombor – Bački Breg. Za kompletno uređenje deonice sedam miliona evra.

Mnogobrojne železničke pruge i objekti širom Srbije, koji već dugo nisu u funkciji, pa izgledaju napušteno i zapušteno, mogli bi, uz određena finansijska ulaganja, da budu pretvoreni u atraktivne turističke destinacije, koje ne bi samo isplatile početno investiranje, već i znatno doprinele ukupnom privrednom razvoju.

Jedna od takvih u Vojvodini je i napuštena pruga Sonta – Apatin – Sombor – Bački Breg koja, prema studiji Vojvođanskog društva za železnicu (VDŽ), ima sve uslove da bude pretvorena u turističko-muzejsku prugu Specijalnog rezervata prirode “Gornje Podunavlje”.

– Pre bi se moglo reći da su ta i druge slične pruge zapostavljene nego da su napuštene. One su tu, na terenu, u državnom vlasništvu, ali ih samo treba na pravi način obnoviti i revitalizovati – rekao je predsednik Udruženja VDŽ Milan Vučinić na jučerašnjoj prezentaciji te studije u Novom Sadu.

Napominjući da je taj projekat VDŽ podržalo Ministarstvo građevina, saobraćaja i infrastrukture, Vučinić je dodao da bi turistička pruga sa železničkim i drugim muzejima na tom železničkom pravcu bila uređena po ugledu na slične u Austriji, ili drugim evropskim zemljama.

– Pravi primer nam je svakako i “Šarganska osmica”, izuzetno atraktivna domaća turistička pruga na obroncima Tare i Zlatibora, koja privlači na hiljade turista i pravi je primer švajcarske urednosti u Srbiji.

Vučinić je napomenuo da od Sonte do Bačkog Brega, na relaciji dugoj oko 50 kilometara, postoji veliki broj objekata železničke infrastrukture, kao što su stanične zgrade, železnički depoi, vodotornji i drugi, koje bi trebalo renovirati i pretvoriti u turističko-muzejske atrakcije.

Na isti način i za tu namenu mogli bi da budu obnovljeni i za turističke i muzejske namene iskorišćeni i stare lokomotive, vagoni, dresine i drugi pokretni objekti, koji su takođe zapušteni i trunu po nekadašnjim vrlo prometnim stanicama.

U tom delu severozapadne Bačke postoje i mnogi turistički i privredni sadržaji koji bi ovom prugom bili još više iskorišćeni i dostupni turistima, poput jedine savremene domaće dunavske marine u Apatinu.

I Pokrajina podržava ovaj projekat jer bi njegovo ostvarivanje značajno poboljšalo turističku ponudu ovog područja i doprinelo ukupnom privrednom osnaživanju Gornjeg Podunavlja – istakao je Ognjen Bjelić, pokrajinski sekretar za regionalni razvoj i lokalnu samoupravu.

– U finansiranju projekta ključnu ulogu trebalo bi da imaju evropski fondovi, a pokrajina bi, prema mogućnostima, pružila dodatnu podršku – rekao je Bjelić.

Da bi kompletan projekat turističko-muzejske pruge od Sonte do Bačkog Brega bio realizovan i doveden u funkciju po sistemu “ključ u ruke”, potrebno je uložiti 150.000 evra po kilometru, što je ukupno oko sedam miliona evra.

– Prema našoj studiji, projekat bi se ostvarivao fazno, a mogao bi da bude finansiran pre svega javno-privatnim partnerstvom, kao i iz fondova EU, poput prekograničnog Dunav – Kriš – Moriš – Tisa – predlaže Vučinić.