PROTIVGRADNA ODBRANA POČINJE 15. APRILA

APATIN DRUŠTVO VESTI

Protivgradna odbrana počinje 15. aprila, a Đorđe Kardum, pomoćnik načelnika Uprave za rizike u Sektoru za vanredne situacije MUP-a, kaže da je na 1.550 stanica raspoređeno oko 5.700 raketa. U proseku, tri i po po stanici.

Pored problema da Srbiji za čitavu sezonu treba oko 25.000 raketa, tu su i veoma mala primanja strelaca, otežana radio-veza sa stanicama, te manjak visokoobrazovanih meteorologa koji bi se bavili poslom protivgradne zaštite.

– Optimalnu zaštitu obezbeđuje prosek od 5,5 raketa na 1.000 hektara obradivog zemljišta i, ako planirane nabavke ove godine budu realizovane, imaćemo oko 80 odsto potrebne municije. Inače, na gradonosne oblake nad Srbijom motri 13 radarskih stanica, a tri nova i deset remontovanih radara spremni su za sezonu – kaže Kardum.

Iz Radarskog centra Bajša, jednog od 13 regionalnih centara u Srbiji za protigradnu odbranu, koji sprovodi odbranu od grada na većem delu teritorije Bačke i severnog Banata i pokriva 16 opština, kažu da su ubrzane aktivnosti počele već u prvoj dekadi marta kada su organizovali po opštinama seminare za strelce, obavezne lekarske preglede i obuku.

Krajem prošlog meseca preuzeli su rakete iz centralnog magacina i one se sada razvoze po stanicama.

Apatinska opština i dalje će imati sedam protivgradnih stanica sa 14 izvršilaca.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *