PROBLEMI U SOMBORSKOJ TOPLANI NA POČETKU GREJNE SEZONE! POLA SISTEMA NE RADI

APATIN DRUŠTVO SOMBOR VESTI VOJVODINA

Danas je u Somboru zvanično počela grejna sezona, što znači da su radijatori u oko 3.500 stanova na Selenči konačno topli а nakon višemesečne agonije grad je uspeo da obezbedi gas za rad toplane. Međutim, da li će biti grejanja cele ove zime još uvek je neizvesno, jer prema rečima zaposlenih u „Energani“, račun je i dalje u blokadi, dug potrošača od preko 135 miliona dinara i dalje nije izmiren, a namenski račun koji je grad otvorio kako bi uplatio sredstva „Energani“ za remont postrojenja i dalje funkcionisanje preduzeća – je prazan.

Uvidom u dokument koji sadrži tabelarni prikaz stanja remonta za ovu grejnu sezonu, a do kojeg je došao somborski portal Sombornjuz, može se videti da je od ukupno planiranih 9.831.240 dinara realizovano svega 349.000, što ukazuje na to da je od planiranog realizovano svega 3,55 % radova i nabavke materijala. Osim toga, prema rečima zaposlenih u „Energani“, rezervnih delova nema, dugovanja prema dobavljačima su značajna i delovi se dobijaju na lična poznanstva i poverenje.

Na kolegijumu tehnike, koji je održan juče, odnosno dan pred početak grejne sezone, analizirana je spremnost sistema nove toplane za grejnu sezonu 2015/16. Na sastanku je konstatovano da radovi nisu blagovremeno finansirani, te da iz tog razloga nisu realizovane planirane, raspisane i ugovorene javne i nabavke male vrednosti od vitalnog značaja za stabilnost sistema, što znači da je ove godine raspoloživi kapacitet nove toplane pao na svega 50% (linija 1 je kompletna, linija 2 je van funkcije – neispravna pumpa i trokraki ventil kod servisera, a linija 3 je smanjenog kapaciteta – nije izvršen servis izmenjivača toplote i nije nabavnjen rezervni). U naredbi o režimu rada, koju možete pogledati ОVDE, navodi se da će se zbog nespremnosti i nekompletnosti opreme režim rada kotlova na toplani ograničiti na 100 ˚C, a temperatura izlaza iz toplane na 65 ˚C. Ukoliko se ukaže potreba za većom količinom toplotne energije nego što se ovim režimom može obezbediti, pristupiće se produženom ili po potrebi, noćnom radu kotlova i podstanica.

Dakle, somborska toplana u grejnu sezonu ove godine ulazi sa samo jednim ispravnim kotlom i jednim koji zbog nedostatka novca za servis radi smanjenim kapacitetom, dok je treći kotao, zbog neodrađenog remonta, u potpunosti van funkcije.

Pored toga, zbog nedostatka para izostali su i planirani radovi na zameni toplovoda u Mirnoj ulici, rekonstrukcija toplovoda od ulice Milete Protića 43 pa do E-7 i Slaviše Vajnera Čiče E-4. Nisu izgrađene ni planirane šahte koje su trebale da olakšaju upravljanje distributivnim sistemom i bržu sanaciju havarija. Zbog svega ovoga dogovoreno je da se o opštem stanju svih instalacija napravi izveštaj, koji će biti dostavljen direktoru i Nadzornom odboru preduzeća.

Prema rečima zaposlenih, koliko je stanje katastrofalno govori i činjenica da pre tri dana (12. oktobra), u preduzeću nije bilo goriva za terenska vozila, a zbog neplaćenih računa nije radila fiksna telefonija niti internet komunikacija. Radnici nisu primili zarade za jul, avgust i septembar, a  takođe nisu plaćeni ni doprinosi ni porezi na zarade. Na zahtev radnika sastanku sindikata i radnika toplane prisustvovali su i predstavnici lokalne samouprave od kojih se, prema rečima zaposlenih, čulo samo politiziranje i optužbe na račun prethodne vlasti za trenutno stanje u preduzeću.

– Dan pred početak grejne sezone su nam lokalni čelnici pretili smanjenjem plata i ucenjivanjem: “Ako ne krene grejna sezona, nećete dobiti pola junske plate“, a konkretne mere za sada su im namenski fond koji je do juče bio prazan i najava smene direktora ovog preduzeća – rekao je za Sombornjuz jedan od radnika „Energane“, čije je ime poznato redakciji.

Dakle, iz svega navedenog vidi se da je somborska „Energana“ na dan početka grejne sezone u velikim problemima, a dokle će radijatori u stanovima biti topli, ostaje da pokaže vreme.