PROBLEM AUTOBUSKIH STAJALIŠTA U APATINU – MOKRI NA POSAO I U ŠKOLU

APATIN DRUŠTVO VESTI

Od kada je napravljeno i pušteno u rad, autobusko stajalište kod semafora na Somborskom putu je posle glavne stanice, mesto gde Apatinci i putnici iz drugih mesta najčešće čekaju autobus za Sombor, Novi Sad, Beograd… Međutim, ovo stajalište iako najbliže centru grada ima veliki nedostatak, jer ne poseduje nikakvu nadstrešnicu ispod koje bi putnici čekajući autobus pronašli zaštitu od kiše, snega ili sunca.

Autobosko stajaliste Somborski put (3)

Svako ko se bar jednom po nevremenu našao na pomenutom stajalištu, zapitao se zašto je napravljen toliki propust.

– Radim u fabrici Fiorano u Somboru i redovno čekam autobus na ovom stajalištu. Za godinu dana koliko putujem, mnogo puta sam skoro pala u nesvest od vrućine jer nemam gde da se sklonim sa sunca dok čekam prevoz, žali se Vesna i dodaje da je ipak najgore kada pada kiša, jer kako kaže, kišobran ne pomaže mnogo, posebno ako duva vetar. Njena koleginica podseća da je u prethodnoj izbornoj kampanji renovirano nekoliko stajališta u Apatinu, ali da je ovo iz nepoznatog razloga ostalo izuzetak.

Sudbinu drugih putnika na ovom stajalištu dele i đaci putnici, koji se takođe žale na uslove u kojima su prinuđeni da čekaju prevoz:

– Ovo je treća godina kako putujem za Sombor u školu. Pošto stanujem kod nove pijace, vest o otvaranju stanice na ovom mestu me je mnogo obradovala, jer mi je najbliže da čekam autobus na ovom stajalištu. Međutim, do sada mi se više puta desilo da dođem u školu u mokroj odeći, pošto nemam gde da se sklonim kada pada kiša, a autobusi neretko i kasne, pa ne pomaže ni to što gledam da dođem na knap, kaže Jelena koja pohađa srednju Medicinsku školu u Somboru.

Neuređeno stajalište na početku Somborskog puta ostavlja loš utisak i na ljude koji iz drugih sredina dolaze u naš grad:

– Često dolazim u Apatin da posetim rodbinu i uvek ovde čekam autobus, kako bi se vratio u Novi Sad. Nedavno mi se desilo da sam se našao na ovom mestu po pravoj provali oblaka, pa sam u autobus ušao sav mokar, a stvari koje sam nosio u putnoj torbi su bile natopljene.

Autobosko stajaliste Somborski put
Rukovodilac tehničke službe u apatinskoj Direkciji za izgradnju, Dragan Popović, rekao je da su u ovom Javnom preduzeću upoznati sa problemom autobuskih stajališta u našem gradu, ali da planom rada Direkcije za ovu godinu nisu predviđeni bilo kakvi radovi u ovoj oblasti.

– Već duže vreme razmatramo problem autobuskkih stajališta u opštini Apatin, ali ovogodišnjim programom rada Direkcije za izgradnju, nije predviđena sanacija. Nadamo se da će se u narednom periodu pronaći način i sredstva za rešavanje ovog problema, kaže Popović. On dodaje da je stav Direkcije, da sva autobuska stajališta u opštini Apatin budu jednobrazna (iste boje, dimenzija…) i da budu opremljena kantama za otpatke i klupama.

– Želimo da stajališta budu svojevrstan ukras grada i da Apatin po tome bude prepoznatljiv, kao recimo Novi Sad, zaključio je Popović.

Autobosko stajaliste Somborski put (1)