ПРЕДУЗЕЋА „ФЛЕШ СРБ“, „МГ КОДЕКС“, „ТЕКС“ И ТРИКОТАЖА „БОСИЋ“ ДОНИРАЈУ МАСКЕ ДОМУ ЗДРАВЉА, ДОМУ ЗА СТАРЕ, ЦРВЕНОМ КРСТУ И ЈАВНИМ УСТАНОВАМА

APATIN DRUŠTVO SOMBOR SRBIJA VESTI

У АПАТИНУ СИТУАЦИЈА ПОД КОНТРОЛОМ

Данас је у Апатину је одржана редовна седница Општинског штаба за ванредне Ситуације  на којој је разговарано о догађајима протеклог викенда.

– У Апатину је ситуација под контролом и нема дешавања која нисмо предвидели у складу са мерама које тренутно спроводимо. Наши старији суграђани су имали у недељу могућност да изађу и обаве куповину и око 200 њих је то учинило. Уз подршку компаније “Секјуритас” успели смо да испред свих трговинских објеката одржимо ред. Грађани су стајали у реду са одговарајућим размаком и са заштитним средствима, рекла је Дубравка Кораћ, потпредседница општине Апатин.

ВОЛОНТЕРИ

У овом тренутку најангажованији су волонтери Црвеног крста. Пријавило се 57 пунолетних волонтера и 12 малолетних који су изразили жељу да помогну. Свакодневно су ангажовани да односе нашим суграђанима све потретпштине. У складу са препорученим мерама договори у куповини намирница се праве за пет наредних дана, волонтери обаве куповину и односе је грађанима који су тражили помоћ.

– Постоји могућност да грађани који немају средства за основне животне намирнице могу да обрате Центру за социјални рад или Црвеном крсту. Имамо одређени контигент пакета хране са којима можемо да им помогнемо. Апелујем да ово раде само они грађани који су у потпуности угрожени, нагласила је Дубравка Кораћ.

Она је саопштила да су у претходних пет дана волонтери обишли 102 домаћинства. Дневно се јави двадесетак грађана којима је потребна помоћ. Позиви који се приме данас већ сутрадан се реализују.

АКЦИЈЕ СОЛИДАРНОСТИ- ДОНАЦИЈЕ ГРАЂАНА И ПРЕДУЗЕЋА

– Неколико приватних фирми је у овом моменту ангажовано на изради заштитних маски за најугроженије институције, односно, за људе који су запослени у Дому здравља, Дому за старе и пензионере, Јавном комуналном предузећу, волонтерима Црвеног крста и ја им се овом приликом јавно захваљујем. То су компаније МГ “Кодекс”, Занатска радња “Текс”, Трикотажа “Босић”. Људи су одмах прихватили, почели да шију и испоручују маске у довољним количинама. Компанија “ФлешСрб” је потпуно бесплатно обезбедила материјал и велику захвалност општина дугује свима њима, каже заменица председника општине.

ДЕЗИНФЕКЦИЈА 200000 КВАДРАТА ЈАВНИХ ПОВРШИНА

Јавно комунално предузеће је спровело дезинфекцију јавних површина и улица путем раствора хлора. То ће се наставити и у даље. Хлор се обезбеђује на нашем водоводу. Потпредседница општине каже да ће бити обезбеђен хлор и за стамбена домаћинства. Почеће се од стамбених заједница у зградама до појединачних домаћинстава. Управници зграда ће бити први обавештени где и када ће преузети хлор и о начину дезинфекције.

– Рад геронтодомаћица је у овом моменету од изузетне важности. Општински кризни штаб је донео одуку да се у овом периоду њихова услуга не наплаћује. Оне ће обићи и неке старије грађане које до сада нису обилазе уколико се јаве на број Центра за социјални рад да им треба помоћ, каже Дубравка Кораћ.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *