PREDSTAVLJEN NACRT NACIONALNE STRATEGIJE ZA MLADE

APATIN DRUŠTVO EKONOMIJA KULTURA SOMBOR SPORT SRBIJA VESTI VOJVODINA
Predlog Nacionalne strategije za mlade za period od 2015. do 2025. godine predstavljen je u Svečanoj sali Gradske kuće pred velikim brojem predstavnika nevladinih organizacija, udruženja mladih, studentskih organizacija, đačkog parlamenta i Kancelarija za mlade. Javnoj tribini, koju su organizovali Ministarstvo omladine i sporta i Stalna konferencija gradova i opština, prisustvovao je i predstavnik KZM opštine Apatin.
Prisutnima su se na početku obratili: šef kabineta gradonačelnika Novog Sada Aleksandar Petrović i član Gradskog veća za sport i omladinu Predrag Svilar, generalni sekretar Stalne konferencije gradova i opština Đorđe Staničić i Nenad Borovčanin, državni sekretar u Ministarstvu omladine i sporta i predsednik Radne grupe za izradu Nacionalne strategije za mlade, a prezentaciju je vodila pomoćnik ministra za sport i omladinu Snežana Klašnja.
Prema rečima Nenada Borovčanina, izuzetno je važno da Nacionalnu strategiju za mlade realizuju svi subjekti omladinske politike. On je dodao i da je zbog toga neophodno jasno utvrditi njihove uloge i konstantno raditi na izgrađivanju njihovih kapaciteta.
– Predlog strategije izgradili smo kroz širok konsultativni proces, čiji važan deo je današnja rasprava. U izradu smo uključili mlade, kao i institucije republičkog, pokrajinskog i lokalnog nivoa, da bi smo dobili kvalitetan dokument i omogućili mladima da aktivno učestvuju u njegovoj realizaciji – istakao je Borovčanin.
Nacionalna strategija za mlade definiše zajedničke ciljeve različitih društvenih aktera koji se direktno ili indirektno bave omladinskom politikom, a u cilju unapređenja položaja mladih. Nacrt strategije postavlja 10 strateških ciljeva i očekivanih rezultata realizacije ciljeva.
Osnovni pravac u narednoj strategiji biće ojačavanje kapaciteta subjekata omladinske politike, ali i zalaganje da mladi kao ciljna grupa, sa svojim specifičnim osobinama i zahtevima, budu prepoznati u različitim politikama.
Konačna verzija Predloga nacionalne startegije za mlade, koju Ministarstvo omladine i sporta sačinjava analizom svih primedbi, predloga i sugestija učesnika u javnoj raspravi, biće dostavljena Vladi Republike Srbije na razmatranje i odlučivanje. Očekuje se da će Nacionalna strategija za mlade biti doneta do kraja godine.