POLJOPRIVREDNIKE NAJVIŠE ZANIMA ZAKUP ZEMLJIŠTA

APATIN POLITIKA SOMBOR SRBIJA SVET VESTI VOJVODINA

U Apatinu je boravila ministarka poljopriivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević Bošković i tom prilikom zadržala se u razgovoru sa predstavnicima udruženja poljoprivrednika sa područja apatinske opštine i predstavnicima lovačkih udruženja i udruženja pčelara. Po rečima ministarke vodjen je uspešan dijalog a najviše reči bilo je o izdavanju poljoprivrednog zemljišta u zakup .Poljoprivrednici su tom prilikom su predložili neka svoja rešenja.
-Predlažu da se poljoprivredno zemljište izdaje u dva kruga.U prvom krugu bi se zadovoljile potrbe malih poljoprivrednika a u drugom krugu prednost bi imali poljoprivredni kombinati koji zapošljavaju odredjen broj radnika.Sve ideje ćemo precizno razmotriti i videti koliko su u skladu sa postojećim zakonskim rešenjima i na svako pitanje daćemo konkretan odgovor.Sve što ne ruši postojeće zakone nema razloga da se ne dozvoli lokalnoj samoupravi da koristi i neka svoja rešenja-rekla je Snežana Bogosavljević Bošković.Komentarišući mišljenje poljoprivrednika da strani investitori imaju prednost ona je istakla da to nije tačno.
-Uslovi važe podjednako za sve i za domaće i strane investitore i sada je u toku izrada novog zakona o držanom poljoprivrednom zemljištu i konsulturjemo sva poljoprivredna udruženja jer želimo da dodjemo do zajedničkog rešenja.Nije tačno da se podstiču strani investitori kao ni to da će poljoprivredno zemljište biti predmet prodaje stranim investirorima-rekla je ministarka.
Na sastanku sa ministarkom poljoprivrede i zaštite životne sredine bilo je govora i o zakonu o lovostaju pojedinih vrsta, posebno kada je reč o grlicama i tom prilikom je istakla da će ispitati zbog čega je takvo rešeno zakonom i ukoliko je to moguće biće ispravljeno.
Na konferenciji za novinare postavljeno je i pitanje zbog čega se ni posle tri godine nije predvidjeno Zakonom o upravljanju otpadom da proizvodjači pet ambalaže snose deo troškova zaštite životne sredine i plaćaju nadoknadu onima koji ambalažu vraćaju.
-.Rešenja su dali stručni ljudi i u javnoj raspravi ćemo videti zbog čega to nije predloženo.Sve primedbe i iniciijative mogu se uneti u zakon, a proverićemo zbog čega to stručnjaci nisu predvdieli novim zakonskim rešenjima-istakla je Bogosavljević Bošković.
Na konferenciji za novinare koja je održana nakon razgopvora sa poljoprivrednicima kojem je prisustvovao i predsednik apatinske opštine dr Živorad Smiljanić postavljeno je pitanje zbog čega Apatin nema agrarni budžet.
-.Nemamo agrarni budžet ali smo uložili veliki novac u izmuljavanje kanala i stvaranje uslova za kvalitetnu poljoprivrednu proizvodnju i mislim da smo tako učili zaista mnogo za poljoprivrednu na ovom području- odgovorio je dr Smiljanić.