ПОЛИЦИЈСКИ ЧАС ДАНАС ПОЧИЊЕ У 17 ЧАСОВА

APATIN POLITIKA SOMBOR VESTI

Најдужи полицијски час од увођења ванредног стања у Србији, који ће трајати два и по дана, односно 60 сати, почиње данас у 17 часова.

Забрана кретања важиће до понедељка у 5 часа.

Према последњим подацима број заражених вирусом корона у Србији је 2.867 оболелих, док је преминуло 66 особа.

Влада Србије и Kризни штаб су одлучили да пооштре мере у социјалном дистанцирању. Kако је објашњено приликом увођења нових мера, на то су се одлучили јер су претходни викенди показали да су субота и недеља дани када је на улицама, у парковима, и излетиштима поприлична гужва, јер грађани, како су навели, не поштују позиве да и ван полицијског часа остану код куће, осим оних који раде и који иду у набавку.

Иако је првобитно речено да би ова мера могла даподразумева само Београд и Ниш, на крају је одлучено да важи за целу Србију.

Током 60 сати полицијског часа биће затворене продавнице, пекаре, апотеке и остале услужне делатности, баш како је и до сада био случај. Kуповину свих неопходних потрепштина грађани могу да обаве још данас до 15 часова, када се затвара већина маркета и апотека.

Старији од 65 година у куповину су могли јутрос од 4 до 7 часова, уместо суботом како је то било протеклог викенда. Након тога простор се дезинфикује и рафови пуне за наредне купце.

С обзиром на то да је забрана кретања продужена, грађани кућне љубимце могу извести и у суботу и у недељу од 8 до 10 часова ујутру, као и сваког дана између 23 часа и један час после поноћи. Шетња може трајати 20 минута, до 200 метара од места пребивалишта.

Онога тренутка када почне полицијски час, у петак у 17 часова, на улицама ће моћи да буду само они који имају специјалне дозволе за рад. Да се крећу у то време, могу само они који морају да раде како би било обезбеђено функционисање свакодневног живота, али за то им је потребна посебна дозвола за кретање, као и радни налог послодавца. Дозволе за кретање могу добити и грађани који брину о другима.

Дозволе за кретање могу добити и привредници, те пољопривредници због сетве и неодложних радова у пољу. Kако би завршили све своје послове они ће моћи да остају на својим њивама, воћњацима, виноградима… и током полицијског часа, уколико претходно аплицирају за дозволу електронским путем.

Без обзира на забрану кретања, уколико грађани осете било какве тегобе треба да се јаве у свој Дом здравља у случају сумње на корона вирус и никако не треба да одлажу одлазак, а свакако неће бити санкционисани уколико због тога напусте свој дом.

Влада Србије јуче је саопштила да ће наставити да са највећом пажњом прати развој ситуације у вези са вирусом Ковид-19 и прилагођава све мере, ослањајући се искључиво на савете стручњака.

„Још једном апелујемо на све грађане да се придржавају свих мера без изузетка, како бисмо сви заједно, што пре из ове битке изашли као победници“, стоји у саопштењу владе.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.