POLAGANJEM VENACA I SVEČANOM AKADEMIJOM OBELEŽEN DAN DRŽAVNOSTI REPUBLIKE SRBIJE

APATIN DRUŠTVO SRBIJA VESTI

Povodom Dana državnosti Republike Srbije ,”Sretenja” danas je polaganjem venaca na spomen obeležja ispred Kulturnog centra u Apatinu, i svečanom akademijom u Domu kulture obeležen ovaj državni praznik. U prisustvu velikog broja građana cveće i vence su položile delegacije opštine Apatin, Vojske Srbije, Rezervne vojne starešine i članovi SUBNOR-a opštine Apatin.

Svečana akademija je otvorena intoniranjem himne Srbije “Bože pravde” u izvedbi Gradskog hora Jedinostvo, nakon čega je reč uzeo predsednik opštine Apatin, Milan Škrbić koji je istakao da je ovo jedan od bitnijih praznika u istoriji Srbije.

Predsednik Udruženja rezervnih vojnih starešeni, Željko Obradović je održao prigodnu besedu o istoriji Srba i važnosti „Sretenja“ za srpski narod.

Učešće u akademiji uzeli su i učenici gimnazije Nikola Tesla i drugih škola apatinske opštine.

Dan državnosti je državni praznik Srbije koji se praznuje 15. i 16. februara, a ustanovljen u spomen na dan kada je na zboru u Orašcu 1804. godine dignut Prvi srpski ustanak i dan kada je u Kragujevcu 1835. godine izdat i zakletvom potvrđen prvi Ustav Knjaževstva Srbije — Sretenjski ustav. Ovaj datum je najbitniji datum u političkom, kulturnom i istorijskom kalendaru Srbije.