ПОЧЕЛА ТЕЛЕФОНСКА ПРИЈАВА ГРАЂАНА ЗА ПОМОЋ ДРЖАВЕ

APATIN EKONOMIJA VESTI

У поноћ је почео са радом контакт центар преко којег ће грађани моћи телефонским путем да се пријаве за новчану помоћ државе у износу од 30+30 евра, која ће бити исплаћена у мају и новембру, саопштено је из Министарства финансија.

Број телефона контакт центра је 0800 101 100 и тај позив је бесплатан, а грађани ће у контакт центру чути аутоматски снимљен глас који ће их водити кроз цео процес пријаве.

Електронска пријава путем портала Управе за трезор, на адреси “idp.trezor.gov.rs“, почела је 28. априла и до сада се за ову меру економске помоћи државе грађанима, пријавило преко три милиона људи.

Пријава траје до 15. маја.

Право на новчану помоћ државе у износу од 60 евра, односно два пута по 30 евра, имају пунолетни држављани Републике Србије, који имају пребивалиште на територији Републике Србије, са важећом личном картом на дан 23. априла 2021. године, када је ступио на снагу Закон о Привременом регистру пунолетних држављана Републике Србије којима се уплаћује новчана помоћ за ублажавање последица пандемије болести ЦОВИД-19 изазване вирусом САРС-ЦоВ-2.

Корисници пензије, примаоци новчане социјалне помоћи и лица у заводу за извршење кривичних санкција не треба да се пријављују јер ће њима помоћ бити аутоматски уплаћена, напомињу из Министарства.

Пензионери ће првих 30 евра добити у четвртак, 6. маја, док ће других 30 евра добити у новембру месецу.

Додатно, пензионери ће у септембру добити још 50 евра.

Примаоци новчане социјалне помоћи и лица у заводу за извршење кривичних санкција добиће првих 30 евра у петак, 7. маја.

Исплате за остале пунолетне грађане који су се пријавили за овај вид подршке државе, почеће од 12. маја и, како се очекује, биће завршене до 20. маја.

Ова мера подршке грађанима се спроводи у оквиру трећег пакета помоћи грађанима и привреди у циљу ублажавања економских последица пандемије корона вируса.

Трећи пакет подршке вредан је 257 милијарди динара, односно око две милијарде евра, додаје се у саопштењу Министарства финансија. (Танјуг)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.