ПЛИВАЊЕ ЗА ЧАСНИ КРСТ ПЕТИ ПУТ У АПАТИНУ (ФОТО)

APATIN DRUŠTVO SOMBOR VESTI

Пета по реду манифестација “Пливање за Часни крст” одржана је данас на Међународној марини у Апатину. Међу 26 најхрабријих пливача учествовала и једна дама, а ове године се није тражио најбржи учесник, већ је симболичним уласком пливача у воду настављена традиција обележавања Богојављања која у нашем народу траје дуги низ година.

Најмлађи учесник Богојављенског пливања је Мирко Бурсаћ (2001), док је најстарији пливач био Јован Радаковић (1958). Једина дама која се ове године одважила да уђе у воду, била је Драгана Зорић.

Храброст да уђу у Дунав који је данас био само 3,5 степена доказали су још и Ђуро Медић, Александар Јовановић, Предраг Цвјетићанин, Боро Ћеран, Драган Миличевић, Љубиша Kораћ, Срђан Хорти, Немања Дакић, Жељко Влатковић, Бранко Влатковић, Мирко Бурсаћ, Богдан Петровић, Ненад Ђонлић, Дејан Мудринић, Данко Kустор, Стефан Цветићанин, Дејан Мосуровић, Марко Мудринић, Милан Шкорић, Славиша Делић, Бојан Ожеговић, Милан Вукша и Милан Мирић.

У културно-уметничком програму наступиле су чланице женске певачке групе Огњиште ГKУД-а Дунав, а окупљеним грађанима и учесницима се обратио Радивој Секулић, председник Друштва српских домаћина Апатин. Oн је у име органзатора најавио да ће и будућа пливања за Часни крст бити одржана на тај начин да ће се учесници потапати у воду, три пута пре целивања крста, симболишући на тај начин крштење Исуса Христа.

Традиционално, након пливања за све учеснике у ресторану Стари шаран организован је ручак и дружење уз поделу признања, а ове године организатору Удружењу српских домаћина уручена је специјална награда за очување традиције, ручно израђен витраж занатске радионице Ганић, коју је удружењу уручио власник радионице Драго Ганић из Сомбора.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *