ПЕНЗИОНЕРИМА ОДЛАГАЊЕ РАЧУНА ЗА ТРИ МЕСЕЦА, КАСНИЈЕ БЕЗ КАМАТА

APATIN EKONOMIJA VESTI

Старији грађани неће морати да плаћају комуналне рачуне за фебруар, март и април, а касније ће моћи да плате те рачуне без камате, рекла је председница Владе Ана Брнабић.
Ово су мере које важе од данас:

Границе затворене

Одлуком Владе границе Србије су затворене за све стране држављане, са изузетком дипломата акредитованих у Србији и странаца са боравишном дозволом. Грађани Србије, као и акредитоване дипломате и страни држављани који имају боравиште у Србији, а који улазе у нашу земљу, у обавези су да буду у самоизолацији од најмање 14 дана, под кривичном одговорношћу. Kроз Србију ће и даље бити дозвољен транзитни превоз терета у друмском саобраћају не дужи од 12 часова и другима којима ће бити издаване посебне дозволе.

Истом одлуком је прописано да наши држављани морају у карантин од 14 дана, док у изолацију од 28 дана иду они који долазе из Швајцарске, Ирана, Румуније, Шпаније, Немачке, Француске, Аустрије, Словеније и Грчке. Kарантин се примењује и на стране државаљане којима се дозволи улаз у Србију.

Образовне установе затворене

Одлуком о обустави рада образовних установа прекинут је рад вртића, основних и средњих школа и универзитета. Влада је препоручила образовним установама које имају могућност да наставу организују на даљину, а они који то не могу, да организују да деца прате наставу преко РТС и платформе РТС Планета и других интернет платформи.

Одлуком Владе је прописано и да ће се упис деце у вртиће одвијати посредством е-Управе и услуге еВртић, који је доступан за целу Србију, док ће упис у школе ићи преко услуге еУпис од 1. априла. Влада је ресорно министарство задужила и да припреми да пробни тест за малу матуру буду урађени преко интернета.

Промена цена забрањена за 36 артикла

Ради спречавања поремећаја на тржишту донета је и одлука о ограничавању цена основних животних намерница и заштитне опреме.

Ради се о следећим артиклима:

1) Брашно од пшенице;
2) Хлеб;
3) Јестиво уље сунцокретово;
4) Бели шећер;
5) Со;
6) Вода;
7) Поврће и воће;
8) Тестенине;
9) Свеже месо;
10) Месне прерађевине;
11) Риба;
12) Термички обрађено кравље млеко (пастеризовано и стерилизовано);
13) Млеко у праху;
14) Јогурт;
15) Kокошија јаја;
16) Дечија храна;
17) Сапун;
18) Шампон;
19) Паста за зубе;
20) Детерџенти;
21) Рукавице (и одећа и прибор за одећу) од пластичних маса;
22) Пелене за децу и одрасле;
23) Марамице;
24) Убруси (у ролни и на комад);
25) Тоалет папир;
26) Маске, пластичне са текстилним филтером;
27) Прекривке, текстилне за хируршку употребу;
28) Одело хируршко од папира;
29) Маске папирне;
30) Одело заштитно, гумено;
31) Рукавице, гумене, хируршке и остале;
32) Одело хируршко текстилно;
33) Варикина и остали дезинфектанти;
34) Асепсол;
35) Алкохол;
36) Наочаре, заштитне.

Препоруке грађанима и предузећима

У посебном саопштењу Владе Србије је напоменуто да увођење ванредног стања не значи да престаје рад у привреди, приватном и јавном сектору. Влада препоручује послодавцима да процес рада организују тако да сви који то могу раде од куће. Ако рад од куће није могућ, процес рада треба организовати тако да се строго поштују све хигијенско-техничке мере за спречавање ширења заразе (ограничен број људи у просторији, коришћење заштитних маски и сл).

“Влада позива све послодавце у Србији да у максималној мери свим својим запосленима омогуће рад од куће. Веома је важно да у овом тренутку покажемо солидарност и због тога апелујемо на послодавце да се понашају одговорно и имају неопходно разумевање за своје запослене. Ово се посебно односи на грађане чија деца престају да иду у вртиће и школе. Све друге појединости ће бити прецизиране у допунским актима који ће бити усвојени”, наводи се у саопштењу.

Влада је грађанима препоручила самоизолацију – без окупљања, без посета, без излазака из куће без преке потребе, а да су изузеци када се иде у продавнице и апотеке, за шетање кућних љубимаца, бацање смећа.

Влада је препоручила особама старијим од 70 година да уопште не излазе напоље, а да за њих све неопходне радње обављају млађи чланови породице. Додајмод а је најављено да ће бити организован и волонтерски сервис који ће старијим грађанима доносити намирнице и све друго што им је потребно.

Препорука Владе за јавни саобраћај је да се укида ноћни и редукује дневни јавни превоз.

Председник Србије Александар Вучић синоћ је прогласио ванредно стање у целој земљи.

021.рс

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.