ОВОГ ВИКЕНДА У КУЛТУРНОМ ЦЕНТРУ ПРЕДСТАВА ЗА ДЕЦУ “НЕСРЕЋНА КАФИНА”

APATIN KULTURA SOMBOR VESTI

У великој сали апатинског Kултурног центра у суботу, 16. октобра, са почетком у 11 часова, биће одиграна представа за децу под називом „Несрећна Kафина“. Овај комад је урађен по тексту Јована Јовановића Змаја. Драматизацију и режију потписује Небојша Савић, а у представи играју Саша Стојковић и Драган Kојић.

Цена улазнице износи 150 динара.

Представа „Несрећна Kафина“ је универзална прича о истинској, правој љубави. Радња се одвија у успаваном, запуштеном краљевству којим влада успавани краљ Птриптриптриптрислав. Дане који пролазе споро, монотоно, ведрим духом и досеткама подношљивим чини Дворска луда, весео младић до ушију заљубљен у краљеву кћи Kафину. Монотонију успаваног краљевства разбија разбојник Разбинос, који отима принцезу Kафину и одводи је у чаробну шуму. Нико из краљевства се не усуђује да пође за Разбиносом и да му се супротстави, чак ни сам краљ који утучен утеху поново проналази у сну.

Вођен љубављу, Дворска луда одлучује да сам пође и супротстави се Разбиносу. Свестан да би му се, као Дворској луди, сви смејали због те одлуке, он узима тајни идентитет. Маскира се у принца „Лепи нос“ и уз одобрење краља, креће у неизвесну авантуру спасавања принцезе. У чаробној шуми разбојник покушава све како би очарао лепу принцезу. Тако сазнајемо да је и он заљубљен у Kафину, да је то његова права мотивација за отмицом. Принц Лепи нос долази у чаробну шуму и изазива рабојника на двобој. Уз низ комичних ситуација, много среће и помоћ шумске виле, излази као победник из овог дуела. Сви желе да виде ко је тајанствени, храбри принц, а изненађење је велико када сазнају његов прави идентитет. Међутим, принцези Kафини то не смета, то не смета ни самом краљу и Дворска луда постаје прави принц.

Основни језик којим представа говори је хумор. Кроз забаву и смех деца се упознају са правим вредностима, стичу сазнања о љубави, витештву, моралу и поштењу. Ако је вођен правим вредностима, ако су му намере искрене и часне, а душа племенита у представи, чак и Дворска луда може да постане принц и једног дана владар целог краљевства.

Текст “Несрећна Kафина” Јована Јовановића Змаја је прави класик дечје литературе, написан бајковито, а у исто време препун правих драмских ситуација и веома погодан за игру. Драматуршке интервенције у тексту су извршене у складу са пишчевим језиком и дописане реченице и ликови звуче потпуно аутентично, змајевски. На тај начин малишани се упознају са богатом заоставштином великог писца који је свој радни животни век посветио њима.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *